Ο Thor Heyerdahl υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους εξερευνητές της ιστορίας. Ανήσυχο πνεύμα, λάτρης της φύσης, περιπετειώδης και εξερευνητικός νους ταξίδευε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους κόσμους μακριά από τα δυτικά, ευρωπαϊκά πρότυπα ζωής.

Ακούραστος, ρομαντικός ταξιδιώτης και ανθρωπιστής, ο Thor Heyerdahl  για πολλά χρόνια μελέτησε την προέλευση του πληθυσμού της Πολυνησίας και τελικά έκανε την τολμηρή υπόθεση ότι αυτά τα νησιά κατοικούνται από μετανάστες από τη Νότια Αμερική. Το επιχείρημά του βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατεύθυνση του ανέμου όπως είχε καταγραφεί στον Ειρηνικό, η οποία συνήθως έχει φορά από την Ανατολή προς τη Δύση.

Thor Heyerdahl, Kon-Tiki Museum

Kon-Tiki

Για να το αποδείξει, το 1947 διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό με τη μικρή σχεδία Kon-Tiki με πανιά ταξιδεύοντας με τη βοήθεια μόνο του ανέμου 4.300 μίλια από το Περού μέχρι και τα νησιά Τουαμότου. Το μόνο σύγχρονο εργαλείο που είχαν μαζί τους, ο Heyerdahl και η ομάδα του, ήταν ένα ραδιόφωνο, ενώ για πυξίδα χρησιμοποιούσαν τα άστρα και τα ρεύματα της θάλασσας. Αυτή ήταν η πρώτη του αποστολή που καταγράφηκε σε ταινία και αργότερα απονεμήθηκε το Όσκαρ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ το 1951.

Μουσείο Kon-Tiki

Το Μουσείο Kon-Tiki στο Όσλο άνοιξε τις πόρτες του το 1950, για να αναδείξει τις περιπέτειες, τις εξερευνήσεις και τις ανακαλύψεις του Heyerdahl που αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση περιβαλλοντικών ζητημάτων, καθώς και της παγκόσμιας ειρήνης, με βαθύ σεβασμό στους αυτόχθονες λαούς του κόσμου. Φυσικά μπορεί κανείς να θαυμάσει και την πρωτότυπη σχεδία Kon-Tiki αλλά και το σκάφος πάπυρου Ra II που κατασκεύασε μεταγενέστερα.

Σήμερα παραμένει ένα από τα πιο επισκέψιμα μουσεία της Νορβηγίας. Πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ιδεών για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta παρουσίασε τη δική του εντυπωσιακή πρόταση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη εξωτερική προσθήκη. Μια τριγωνική ξύλινη προέκταση στραμμένη σχεδόν προς τον ουρανό που φιλοξενεί ένα μεγάλο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων στο ανώτερο επίπεδο με χώρους καφέ και ανάπαυσης στο κάτω μέρος του, με θέα στους κήπους και τον περιβάλλοντα καταπράσινο εξωτερικό χώρο.

 

Η ξύλινη αυτή εντυπωσιακή προσθήκη σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με το πανί ενός σκάφους στοχεύοντας ταυτόχρονα στη δημιουργία σύνδεσης, διαλόγου της φύσης, του εξωτερικού περιβάλλοντος, που θα εμπλουτιστεί με δέντρα και φυτά, με το εσωτερικό.

Ο χώρος του αμφιθεάτρου πολλαπλών χρήσεων θα μπορεί να φιλοξενεί κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά κυρίως ομιλίες και συζητήσεις για τη μετάδοση των σκέψεων και ιδεών του Heyerdahl, ώστε να κληροδοτηθεί το δικό του μεγάλο όραμα στις μελλοντικές γενιές.

Τα σκάφη και όλα τα αντικείμενα του Heyerdahl στις μεγάλες αποστολές του θα παραμείνουν στους ίδιους χώρους που βρίσκονται και σήμερα.

Παραμένοντας πιστοί στις αρχές του ίδιου του Heyerdahl  αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta έχει θέσει φιλόδοξους στόχους αειφορίας κάνοντας χρήση ενεργειακών αποδοτικών υλικών αλλά και μηχανισμών επαναχρησιμοποίησης των πόρων θέλοντας να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές CO2 του κτιρίου.

Μια πρόταση που το στρέφει προς τον ουρανό, να γεμίζει αέρα και να ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.

«Σύνορα; Δεν έχω δει ποτέ κανένα. Έχω όμως ακούσει πως υπάρχουν στον μυαλό πολλών ανθρώπων». –  Thor Heyerdahl