Aκόμα και στις λίμνες ψάχνουν χώρο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο θα άφηνε ελεύθερη τη γη να καλλιεργηθεί. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει εκατοντάδες φορές περισσότερα πλωτά φωτοβολταϊκά, καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε βυθοκόρους και δεξαμενές.
Οι δυνατότητες των πλωτών σταθμών παραγωγής ενέργειας είναι τεράστιες, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν καθόλου στη Γερμανία μέχρι σήμερα.
Το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών που επιπλέει πρόσφατα στη λίμνη Ellerdonk κοντά στο Wesel στη δυτική Γερμανία έχει μέγεθος σχεδόν τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Holemans, η οποία εκμεταλλεύεται τα χαλικοεργοστάσια εκεί.
Το πλωτό φωτοβολταϊκό σύστημα – το μεγαλύτερο του είδους του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με την εταιρεία – αναμένεται να παράγει περίπου πέντε εκατομμύρια κιλοβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αντιστοιχεί στις ετήσιες ανάγκες σχεδόν 1.500 νοικοκυριών.
Τα πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή
Η Holemans ακολουθεί την τάση με την επένδυσή της στο σύστημα. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα, δηλαδή τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Αντί να εγκαθίστανται στην ξηρά, οι φωτοβολταϊκές μονάδες εγκαθίστανται σε πλωτήρες που είναι προσαρτημένοι στον πυθμένα μιας υδάτινης μάζας.
Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι δεν απαιτείται γη, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για γεωργικούς σκοπούς. Αντίθετα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν σε υδάτινες μάζες, όπως χαλικόλακκους, λίμνες εκσκαφής ή δεξαμενές.
Στη Γερμανία υπάρχουν 6043 τεχνητές λίμνες μεγέθους τουλάχιστον ενός εκταρίου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της RWE και του Fraunhofer ISE, οι υδάτινες αυτές μάζες κρύβουν μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη Γερμανία είναι σήμερα εγκατεστημένες μονάδες συνολικής ισχύος 21 μεγαβάτ αιχμής. Ωστόσο, εκατονταπλάσια ποσότητα θα ήταν δυνατή. Ανάλογα με τον προσανατολισμό των συστημάτων, η ομάδα μελέτης εκτιμά ένα δυναμικό από 1,8 έως 2,5 γιγαβάτ αιχμής. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μισό έως τρία τέταρτα εκατομμυρίων νοικοκυριών για ένα έτος.
Για τον υπολογισμό, οι επιστήμονες εξέτασαν μόνο τις τεχνητές λίμνες που δεν βρίσκονται σε προστατευόμενες ζώνες, όπως καταφύγια της φύσης ή καταφύγια της βιόσφαιρας, και – προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα της μονάδας – δεν απέχουν περισσότερο από πέντε χιλιόμετρα από τα σημεία τροφοδότησης στο δίκτυο μέσης τάσης.
Οι νομικές ρυθμίσεις έχουν περιοριστικό αποτέλεσμα
Επιπλέον, υπάρχουν αυστηρές νομικές απαιτήσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη Γερμανία: το μέγιστο 15% μιας υδάτινης μάζας μπορεί να καλυφθεί με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων από την ακτή.
Σύμφωνα με την επιστήμονα Karolina Baltins, οι περιορισμοί αυτοί έχουν ως αποτέλεσμα η Γερμανία να έχει δει μέχρι στιγμής κυρίως μικρότερα έργα – κυρίως από βιομηχανικές εταιρείες από τον τομέα των πρώτων υλών και των δομικών υλικών που θέλουν να γίνουν λιγότερο εξαρτημένες από την αγορά ενέργειας και να βελτιώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους. Εάν οι κανόνες χαλαρώσουν, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την επέκταση της ηλιακής ενέργειας. Εάν επιτρεπόταν κάλυψη 35% και απόσταση 20 μέτρων από την ακτή, το τεχνικό δυναμικό θα αυξανόταν σε έως και 45 γιγαβάτ αιχμής, υπολογίζει η Baltins.
Η απόκτηση άδειας για το εργοστάσιό της ήταν μια πρόκληση για την Holemans. Η εταιρεία πέρασε τέσσερα χρόνια συνεργαζόμενη με διάφορους εκπροσώπους των αρχών για να βρει τρόπο να λάβει την άδεια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Hüging-Holemans κατά την έναρξη λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας.
Εκτός από τα κανονιστικά εμπόδια, το κόστος των επενδύσεων μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκολίες εκκίνησης. «Η εγκατάσταση και η συντήρηση των πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων απαιτεί αυξημένο κόστος εγκατάστασης και εξυπηρέτησης», εξηγεί η Baltins. Από την άλλη πλευρά, τα πλωτά συστήματα υπόσχονται υψηλότερη απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ψυκτική επίδραση του νερού προστατεύει τις ηλιακές μονάδες από την υπερθέρμανση.
Υπάρχουν δυνατότητες για τα φωτοβολταϊκά συστήματα όχι μόνο στις εσωτερικές πλωτές οδούς. Εταιρείες όπως η Shell και η RWE δοκιμάζουν ήδη τη χρήση τους στα ανοικτά των ακτών. Τα πιλοτικά έργα στη Βόρεια Θάλασσα έχουν ως στόχο να δείξουν πώς τα ηλιακά συστήματα αποδίδουν στις σκληρότερες συνθήκες της θάλασσας.