ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Κυβέρνηση αφού έφερε πρόσφατα ρύθμιση στη Βουλή, στην προσπάθειά της να «θεραπεύσει» το πρόβλημα με την 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία περιορίζει τη δόμηση εκτός σχεδίου, τελικά την απέσυρε εσπευσμένα πριν από το Πάσχα!
Στην Αχαΐα, στις πολεοδομίες (ΥΔΟΜ των Δήμων) της Πάτρας και του Αιγίου, έχουν μπλοκάρει εκατοντάδες οικοδομικές άδειες που είτε έχουν ήδη εκδοθεί (δόμηση κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου) είτε υπάρχουν προεγκρίσεις όρων δόμησης μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα e-Άδειες.
«Έφτασε στη Βουλή μια τροπολογία προς ψήφιση η οποία αμέσως μετά αποσύρθηκε και δεν κατατέθηκε νέα, ενώ η Βουλή έκλεισε και πιθανότατα θα ανοίξει μόνο για τη διάλυση και την προκήρυξη εκλογών.
Η κυβέρνηση, πλέον απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι η νέα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα που έχει ανακύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη νομικά οδό.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο, το 90% των ιδιοκτησιών σήμερα δεν έχει πρόσωπο σε νόμιμη οδό, οπότε ακυρώνονται οικοδομικές άδειες, επενδύσεις σε ακίνητα ενώ οι ιδιοκτήτες, χωρίς δικαίωμα δόμησης, υφίστανται σημαντική απομείωση της αξίας των ακινήτων τους» υποστηρίζει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.
Εκτός από την εκκρεμότητα του νόμου για τα εκτός σχεδίου γήπεδα με πρόσοψη σε μη νομιμοποιημένη οδό (για να δοθεί άδεια απαιτούνται 4 μέτρα μέτωπο στο δρόμο κατ’ ελάχιστο) έχουν μπλοκάρει εδώ και ένα δίμηνο πολλές ακόμη άδειες δόμησης καθώς δεν λειτουργεί η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου Αχαΐας.
Η Επιτροπή λειτουργούσε στην Αποκεντρωμένη με πρόεδρο και γραμματεία όμως υπήρξε διπλή αποχώρηση, του επικεφαλής της αλλά και γραμματέα που είχε αποσπαστεί από την Π.Δ.Ε. με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» ο έλεγχος όλων των φακέλων που αναμένουν από τις Πολεοδομίες.
Εγκρίσεις δόμησης εκτός σχεδίου που πάγωσαν στην προέγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής αφορούν άδεια για κατασκευές σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τη γραμμή της παραλίας, με πρόσωπο σε βασικούς κυκλοφοριακούς άξονες, εθνικό, επαρχιακό και πρωτεύον δημοτικό οδικό δίκτυο. Από το συμβούλιο περνά υποχρεωτικά και κάθε άδεια για τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες όπου απαιτείται και η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα μπρος-πίσω με την εκτός σχεδίου δόμηση
Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του 2022, με απόφαση της κυβέρνησης είχε ανοίξει ένα παράθυρο -με την προέγκριση όρων δόμησης έως τις 30/9/2023- για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να απωλέσουν οριστικά τη δυνατότητα δόμησης ακινήτων τα οποία δεν βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης.
Η κυβέρνηση θέλησε να μείνει πιστή στην δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά το 2019, να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος που επικρατεί στη χώρα μας και να περιοριστεί η πολεοδομική αυθαιρεσία. Προκαλώντας όμως ένα άλλο… χάος στις Πολεοδομίες.
Μετά τις παλινωδίες, με τη ρύθμιση η οποία κατατέθηκε και αμέσως μετά αποσύρθηκε, μεταφέρεται πλέον η λύση του προβλήματος με την εκτός σχεδίου δόμηση, για μετά τις εκλογές.