Τη βεβαιότητα ότι τα προγραμματισμένα – για τα επόμενα τρία χρόνια- οκτώ μεγάλα έργα υποδομών θα αλλάξουν άρδην την εικόνα ολόκληρης της περιοχής εξέφρασε μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο xtypos.gr, ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς.
Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός αναφέρθηκε στην αντιπυρική θωράκιση της περιοχής κάνοντας τον απολογισμό σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και περιέγραψε τις παρεμβάσεις που έγιναν στις σχολικές μονάδες που βρίσκονται στο δήμο τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι σχολικές μονάδες λειτουργούν, πλέον, με συνθήκες πρότυπων σχολείων.
Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, στην πανδημία και έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό των έργων της διοίκησης στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Κύριε Δήμαρχε, πώς κύλησε η θερινή περίοδος στο δήμο σας σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας;
Στη φετινή θερινή περίοδο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, οι οποίες αφορούν σε τρεις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν υψηλής επικινδυνότητας ανάμεσα σε 18 στην Αττική.
Πρόκειται για τη Διώνη, την Καλλιτεχνούπολη και τα Περιβολάκια.
Ουσιαστικά θωρακίσαμε περιμετρικά τους οικισμούς και έτσι ελαχιστοποιήθηκε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προέλθει από το δασικό όγκο της Πεντέλης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές τις περιοχές.
Παράλληλα, μετά τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με 120.000 ευρώ, πραγματοποιήσαμε στους εν λόγω οικισμούς διανοίξεις δρόμων διαφυγής και πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων.
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κομβική αντιπυρική υποδομή με την οποία θωρακίζονται για τα επόμενα χρόνια οικισμοί που έχουν καεί τουλάχιστον τρεις φορές ο καθένας.
Πώς βρίσκει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου;
Σε όλες τις σχολικές μας μονάδες οι οποίες λειτουργούν πλέον με συνθήκες πρότυπων σχολείων, πραγματοποιήθηκαν, πολύ πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος όλα μας τα σχολεία διαθέτουν προσβασιμότητα για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα.
Ασφαλώς έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης, βαψίματα, συντηρήσεις αλλά και τοποθέτηση νέων κιγκλιδωμάτων.
Να σταθώ επίσης στη μεγάλη παρέμβαση στο αμφιθέατρο Γυμνασίου – Λυκείου το οποίο ουσιαστικά μεταμορφώθηκε σε ένα νέο τόπο εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Παντού σε κάθε σχολική μονάδα έγιναν παρεμβάσεις ζωγραφικής στους τοίχους.
Γενικότερα έχουμε ενισχύσει και βελτιώσει όλες τις υποδομές των σχολείων μας ώστε το εκπαιδευτικό προσωπικό να επιτελεί απρόσκοπτα το δύσκολο έργο του ενώ οι μαθητές να χαίρονται που βρίσκονται σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον.
Παράλληλα όσον αφορά στα μέτρα για την πανδημία έχουν γίνει απολυμάνσεις και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε υγιείς και τη φετινή χρονιά.
Θέλω να επισημάνω και πάλι, και αυτό δεν είναι υπερβολή, ότι όλες οι σχολικές μονάδες λειτουργούν με συνθήκες πρότυπων σχολείων και είμαστε υπερήφανοι γιατί τα παιδιά ήταν είναι και θα είναι πρώτο μέλημά μας.
Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της τρέχουσας θητείας σας, πού θα στεκόσασταν;
Καταρχάς έχουν γίνει παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου μας. Στον Πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, σε υποδομές.
Ίσως όμως το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό γεγονός αποτελεί η έναρξη του αποχετευτικού δικτύου. Ένα τεράστιο έργο πίσω από το οποίο υπάρχουν συνοδά έργα ώστε να αποκτήσει ο Δήμος ευρωπαϊκή εικόνα.
Να σταθούμε και σε ένα δεύτερο:
Την άμεση ένταξη των περιοχών με τη διαδικασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Σε 9 μήνες θα είναι έτοιμο και το ΦΕΚ και θα μπορούν να χτίζουν κατά παρέκκλιση από την πρώτη ανάρτηση.
Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται από τη Διασταύρωση, έως και τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαραθώνα και περιλαμβάνει 4 οικισμούς εκ των οποίων 3 στη Ραφήνα: Πευκώνας, Μακεδονομάχοι (δίπλα από τα Σκουφέικα) και Κόκκινο Λιμανάκι. Επίσης περιλαμβάνει και το Μάτι στο γειτονικό Δήμο.
Όλες αυτές οι περιοχές εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης με διαδικασία «fast track».
Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ο Δήμος σας; Με ποιους τρόπους στάθηκε στο πλευρό της κοινωνίας και των επαγγελματιών;
Ποικιλοτρόπως. Πρώτα απ’ όλα με υγειονομικά πρωτόκολλα, με παρεμβάσεις πρωτοποριακές, με μείωση δημοτικών τελών.
Παράλληλα εφαρμόσαμε ένα ασφαλές πρόγραμμα έμμεσης ενίσχυσης των επιχειρηματιών το οποίο κατέστησε την πόλη μας πόλο προσέλκυσης επισκεπτών χωρίς να δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού.
Ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι τολμώ να πω ότι ήταν μια «τονωτική ένεση» για τους επαγγελματίες του Δήμου.
Μπροστά μας βέβαια έχουμε μια δύσκολη χειμερινή περίοδο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις διαρκείς αλλαγές και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα να λάβουμε μέτρα για τη διευκόλυνση λειτουργίας της αγοράς.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Στην περιοχή τα επόμενα τρία χρόνια θα υλοποιηθούν οκτώ μεγάλα έργα υποδομών τα οποία θα αλλάξουν άρδην την εικόνα ολόκληρης της περιοχής λύνοντας χρόνια μεγάλα προβλήματα όπως και άλλα μικρότερου βεληνεκούς.
Απαριθμώ εν τάχει: Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου έχει ξεκινήσει, η αποκατάσταση των υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή είναι σε εξέλιξη με την εταιρεία INTRAKAT, η ένταξη των περιοχών στο σχέδιο πόλης ήδη βρίσκεται στη διαδικασία δημοσίευσης στο ΦΕΚ, αναμένουμε τον Οκτώβριο την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση όπως πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός για το Παραολυμπιακό αθλητικό Κέντρο, βρίσκεται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία έως τις 21 Σεπτεμβρίου η δημοπράτηση του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, έχουμε σε διαδικασία δημοπράτησης την οριστική μελέτη για την έλευση του προαστιακού μέχρι τέλη Οκτωβρίου και αναμένουμε και τη μελέτη και δημοπράτηση της Αττικής Οδού η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης θα γίνει το 2022.
Τέλος το φυσικό αέριο το οποίο μετά από πολύ μεγάλο αγώνα βγήκε από το «λήθαργο», και αναμένουμε την Άνοιξη του 2022 την έναρξη εγκατάστασης του δικτύου.
Για να φθάσουμε στο στάδιο υλοποίησης των έργων -όπου βρισκόμαστε τώρα- χρειάστηκε ο διαρκής και επίμονος αγώνας της Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων Υπηρεσιών. Αυτό είναι το πρώτο καθοριστικό κομμάτι.
Το μεγάλο στοίχημα όμως για όλους μας είναι ο συγχρονισμός αυτών των μεγάλων έργων υποδομής. Υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα ώστε παράλληλα με την κατασκευή των έργων να λειτουργούν ταυτόχρονα και η κοινωνία και η πόλη και εν τέλει να αφήσουμε μια τεράστια παρακαταθήκη ευρωπαϊκών προδιαγραφών στις επόμενες γενιές.
Είστε από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς της Αττικής. Πόσο αυτό βοηθά στο να υλοποιείτε το έργο σας σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία;
Η γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει ειδικά σε επίπεδο υπηρεσιακό, γιατί αποτελώ και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει βοηθήσει αποφασιστικά στον εξής τομέα. Να μπορούμε ως Διοίκηση να ξεπερνάμε προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά, και να επιταχύνουμε τη διαδικασία υλοποίησης μικρών και μεγάλων έργων.
Όπως για παράδειγμα οι υποδομές σε θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.
Έχουμε ήδη τέσσερα μουσεία – εκθέσεις στο Δήμο μας (Έκθεση Θαλάσσιου Κόσμου, Λαογραφικό – Σπίτι Τριγλιανών, Λιγνιτωρύχων στη Διασταύρωση και η έκθεση με τα παλαιοντολογικά ευρήματα στο Πικέρμι) ενώ το 5ο που αφορά το μεγάλο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πικερμίου αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2023.
Επίσης ολοκληρώνουμε το αμφιθέατρο στο πολιτιστικό κέντρο δίπλα Δημαρχείο, το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή.
Έχουμε δυο σχολικές μονάδες που είναι σε τροχιά υλοποίησης και ένα παιδικό σταθμό.
Επιπλέον, έργα αντιστήριξης και επεμβάσεις τόσο στην πυρόπληκτη περιοχή όσο και στο ορεινό κομμάτι του Δήμου, οδοστρώσεις αλλά και μια μοναδική εγκατάσταση για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων.
Μιλάμε για ένα ποικίλο έργο με μεγάλες δυσκολίες οι οποίες -ειδικά οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- ξεπερνιούνται με την εμπειρία και τις ορθές αποφάσεις που λαμβάνονται σε αγαστή συνεργασία με τους Αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη.