Νέα έργα ΑΠΕ συνολική ισχύος 2.014 MW θα εγκατασταθούν συνολικά το 2024 σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ. Από αυτά 1.969 ΜW αφορούν έργα με Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορίκης Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) και τα 45 ΜW με Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής.
Όπως προκύπτει από το Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ, τα φωτοβολταϊκά κυριαρχούν και στις δύο αυτές κατηγορίες, με 1.567 ΜW στους σταθμούς με ΣΕΔΠ και 33 ΜW στους σταθμούς με ΣΕΔΠ. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα αιολικά με 376 ΜW στην πρώτη κατηγορία και 9 ΜW στη δεύτερη , οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί με 12 ΜW και 1 ΜW αντίστοιχα, οι Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με 9 ΜW και 1 ΜW αντίστοιχα, και οι μονάδες βιομάζας/βιοαερίου με 6 ΜW στις συμβάσεις με ΣΕΔΠ και 1 ΜW στις συμβάσεις με ΣΕΣΤ.
Την ίδια ώρα η άνοδος των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε σταδιακά τον περασμένο Μάιο για να κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φαίνεται ότι συνέβαλε στη ελαφρά μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ δηλαδή του λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ και από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας που εκπροσωπούνται από τον ΔΑΠΕΕΠ.
Συγκεκριμένα το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2024 υπολογίζεται σε 228,84 ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΑΠΕΕΠ για την περίοδο Απριλίου – Μαΐου- Ιουνίου 2024, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο οι αντίστοιχοι υπολογισμοί έδειχναν σωρρευτικό έλλειμμα για το τέλος του έτους 255,96 ευρώ.
Οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ, έχουν γίνει με εκτιμώμενη μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τα 92 ευρώ/MWh για το 2024 και με μέση τιμή έτους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα τα 64,5 ευρώ/τόνο.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024 χαρακτηρίστηκε από μία συνεχή πτώση των τιμών στην αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού. Η πτώση των τιμών σε συνδυασμό με την αθρόα διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το έλλειμμα του Λογαριασμού το πρώτο τρίμηνο, αλλά στη συνέχεια η άνοδος των τιμών βελτίωσε την εικόνα. Συγκεκριμένα από τα τέλη Απριλίου, οι τιμές χονδρικής άρχισαν σιγά-σιγά να ανακάμπτουν, ενώ τον Ιούλιο ξέσπασε η μίνι ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού, που επανέφερε τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Έτσι εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα των υπολογισμών του ΔΑΠΕΕΠγια το τρίτο τρίμηνο του έτους θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο βελτιωμένα αποτελέσματα στο επόμενο Δελτίο του Διαχειριστή.
Πάντως όπως αναφέρει ο ΔΑΠΕΕΠ στο δελτίο του δεύτερου τριμήνου «με δεδομένη την αδυναμία ασφαλών προβλέψεων για τις τιμές της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας που επικρατούν στην Αγορά Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στη χώρα μας οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα του Λογαριασμού, η ανά μήνα μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης ημέρας για το έτος 2024 λαμβάνεται κατά μέσο όρο ίση με 92 ευρώ/MWh για το έτος 2024, συναρτήσει της τιμής του TTF και των Δημοπρασιών των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EEX)».
Προσθέτει ακόμα ότι έχει προσδιοριστεί και η αντίστοιχη τιμή της Ειδικής Τιμής Αγοράς ανά τεχνολογία (ΕΤΑ), λαμβάνοντας υπόψιν τη μειωμένη τιμή των Αγορών τις ώρες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίων του άνθρακα αποτελούν μία από τις βασικές εισροές του Λογαριασμού. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος -Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για τον επιμερισμό των εσόδων ρύπων το 2024, ο ΕΛΑΠΕ λαμβάνει το 14,61% από τα συνολικά έσοδα των δημοπρασιών CO2.
H πρόβλεψη για την τιμή του CO2 γίνεται στα 64,5 ευρώ/ τόνο για το 2024, όπως προαναφέρθηκε το 2024 στην Ελλάδα διατίθενται δικαιώματα εκπομπής 16.542.500 τόνων καθώς 349.000 τόνων για αεροπορικά δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι ο Λογαριασμός από την οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί με ΑΠΕ για τη διαφορά τιμής, που προκύπτει όταν η τιμή ηλεκτρισμού στην χονδρική αγορά είναι χαμηλότερη από την τιμή στην οποία οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν «κλειδώσει» στις συμβάσεις τους, είτε μέσω εγγυημένων τιμών, είτε με συμβόλαια για τη διαφορά.