Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σημαντική αύξηση που έφτασε έως και το 13% μέσα σε μία ημέρα κατέγραψαν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ωθώντας προς τα πάνω το σύνολο των ενεργειακών αγορών συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρισμού.
Αφορμή για το ανοδικό ξέσπασμα, στάθηκε η μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, εξαιτίας έκτακτης διακοπής στο σταθμό αερίου της Nyhamna. Την ίδια στιγμή οι ροές νορβηγικού αερίου στον τεραματικό σταθμό Easington από όπου εισάγεται το ένα τρίτο των ποσοτήτων προς τη βρετανική αγορά, μηδενίστηκαν.
Τα προβλήματα αναδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Νορβηγία στον εφοδιασμό της Ευρώπης, τη στιγμή που οι περισσότερες παραδόσεις ρωσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμη και μετά την ενεργειακή κρίση, η αγορά παραμένει πολύ ευαίσθητη σε ζητήματα εφοδιασμού και οι traders αντιδρούν γρήγορα σε οποιαδήποτε απόκλιση από τα προγραμματισμένα σχέδια εποχικής συντήρησης των υποδομών φυσικού αερίου.
Ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στη Νορβηγία οι τιμές του φυσικού αερίου χθες αυξήθηκαν έως και 13% φτάνοντας σε υψηλό έτους στα 38,6 ευρώ/MWh.
Η άνοδος στην τιμή του αερίου ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εμφανίζει ικανοποιητικά επίπεδα πληρότητας στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό 70%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 90% μέχρι το Νοέμβριο, στόχος που μπορεί σύμφωνα με τους αναλυτές να εκπληρωθεί νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι.
Ελληνική αγορά
Η ανησυχία για την αγορά του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την πανευρωπαϊκή εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού (συντηρήσεις πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία) και τη μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ, έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.
Έτσι χθες η χονδρική τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε κατά 129,29% στα 119,27 ευρώ/MWh, ενώ και για σήμερα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα στα 117,41 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι μονάδες φυσικού αερίου με μερίδιο 44,38% ενώ ακολουθούν οι ΑΠΕ με 37,75% και τα υδροηλεκτρικά με 6,26%. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των μειωμένων ΑΠΕ αλλά και της σχετικής περιορισμένης διαθεσιμότητας των μονάδων αερίου λόγω καιρικών συνθηκών, για πρώτη φορά μετά από διάστημα 3 εβδομάδων έχουμε επιστροφή και των λιγνιτικών μονάδων με μερίδιο 3,37% στο ενεργειακό μείγμα.