Νέα ακίνητα ρίχνει στην αγορά real estate του κέντρου της Αθήνας ο ΕΦΚΑ, έπειτα από τα πετυχημένα deals, μεταξύ των οποίων με ξενοδοχειακές εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και τον όμιλο Λασκαρίδη.
Το Ταμείο ξεκίνησε χθες τη διαδικασία αναζήτησης εκτιμητή για έξι «φιλέτα» στο εμπορικό τρίγωνο και ένα στον Πειραιά, στο πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, που υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 20% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από μεγάλα κτίρια. Η συγκυρία, πάντως, είναι μάλλον ευνοϊκή για τον οργανισμό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι από το 2017 έχουν ανοίξει 71 ξενοδοχεία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (στοιχεία έρευνας της GBR Consulting), με τα νέα καταλύματα να αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου των αθηναϊκών ξενοδοχείων και στο 14% των δωματίων της πρωτεύουσας. Θυμίζουμε πως μέσα στη χρονιά έκλεισε η συμφωνία με την εισηγμένη Λάμψα, που θα επεκτείνει το Athens Capital της Accor στο Κολωνάκι, ενώ ανοίγει προσεχώς το ξενοδοχείο της Fattal στο παλιό Esperia της Σταδίου και αναμένεται το κατάλυμα της Brown στο εμπορικό της Φωκάς, παρακειμένως.
O «Απόλλων» στα Χαυτεία
Το πιο προβεβλημένο από τα ακίνητα είναι το τριώροφο ακίνητο στη συμβολή των Σταδίου 58 και Αιόλου 103, το οποίο δρομολογείται να παραχωρηθεί σε επενδυτή, με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα, αφού ανακαινιστεί από το μισθωτή. Η συνολική του επιφάνεια φτάνει τα 3.105 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο, τρεις ορόφους και δώμα.
Βασικό πλεονέκτημά του είναι η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων περίπου από το μετρό της Ομόνοιας, με πολλές στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ προς διάφορες κατευθύνσεις, να βρίσκονται σε πολύ μικρή ακτίνα. Η ανέγερση χρονολογείται περί τα τέλη του 19ου αιώνα κι έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Την ιστορικότητά του πιστοποιεί και η «υπογραφή» του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, που το σχεδίασε για να λειτουργήσει επίσης ως ξενοδοχείo. Αρχικά ονομαζόταν «Μασσαλία», στα τέλη του 1901 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Μασσαλία» και αργότερα πήρε το τελικό όνομα «Ο Απόλλων».
Το κοντινότερο ξενοδοχείο σε αυτή την περιοχή των Χαυτείων είναι το Moxy, το οποίο ανέπτυξε η Dimand, έχει στην ιδιοκτησία της η Prodea και λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Marriott. Πριν από δύο χρόνια είχε γίνει γνωστή η ανάπτυξη του ακινήτου από ομογενή επιχειρηματία με δραστηριότητα στην εστίαση, η οποία δε φέρεται να έχει προχωρήσει, παρότι το έργο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και είχε προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων.
Διατηρητέα σε Κολωνάκι & Ομόνοια
Σε απόσταση αναπνοής από την Παλιά Βουλή και το Milos, ξενοδοχείο της Intrakat, βρίσκεται το έτερο διατηρητέο που σκοπεύει να αξιοποιήσει ως ξενοδοχείο ο ΕΦΚΑ, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 4 & Ανθίμου Γαζή & Καρύτση, το οποίο θα πρέπει επίσης να ανακαινιστεί. Πρόκειται για το Μέγαρο ΤΣΜΕΔΕ, συνολικής επιφάνειας 4.214 τ.μ., που αποπερατώθηκε το 1939 και στέγασε τις υπηρεσίες των Τομέων Μηχανικών του ΕΤΑΑ έως το 2015.
Είτε ως ξενοδοχείο είτε ως γραφεία θα βγει στην αγορά και το ακίνητο επί των οδών Πραξιτέλους 16 και Παπαρηγοπούλου στο Κολωνάκι, δομημένης επιφάνειας 1.152 τετραγωνικών. Συγκεκριμένα αποτελείται από υπόγειο 258 τ.μ., ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο 258 τ.μ. και τρίτο όροφο 120 τετραγωνικών μέτρων. Στο Κολωνάκι βρίσκεται ένα ακόμα ακίνητο του ΕΦΚΑ, στη Νεοφύτου Δούκα. Το κτίριο έχει συνολική μεικτή επιφάνεια 681 τ.μ. και σκοπός είναι να εκποιηθεί, καθώς βρίσκεται σε κακή κατάσταση, όπως φαίνεται εξ’ όψεως.
Επενδυτή αναζητά επίσης ακίνητο στη Βουλής 6, στο Σύνταγμα. Αποτελείται από διώροφη οικία με καταστήματα επιφάνειας 126 τ.μ. στην πρόσοψη και από άλλη μία τριώροφη οικία. Έχει δύο ανεξάρτητες εισόδους, η πρόσβαση στο κτίριο αυτό γίνεται μέσω του διαδρόμου προσόψεως και από την οδό Λέκκα μέσω κοινόχρηστης στοάς. Σύμφωνα με την περιγραφή του, έχει περιμετρικό τοιχίο από λιθοδομή, υποστυλώματα μεταλλικά κυκλικής διατομής και ξύλινα δάπεδα, είναι σε κακή κατάσταση, κενό και εγκαταλελειμμένο, ωστόσο έχει κριθεί διατηρητέο.
Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ αναζητά αγοραστή για το 1/3 του ξενοδοχείου Ηνίοχος στην Ομόνοια, στην οδό Βερανζέρου, εκεί όπου έχει επενδύσει η Brown Hotels, μετατρέποντας σε τετράστερο τα παλιά γραφεία του ΚΚΕ. Το ακίνητο είναι δεκαώροφο και περιλαμβάνει κι ένα κατάστημα. Σε εκποίηση, τέλος, οδηγείται διατηρητέο 889 τ.μ. στον Πειραιά, πίσω από το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο υπολογίστηκε ότι χτίστηκε πριν από το 1937.