Σε σημαντικές γεωθερμικές έρευνες στη Λέσβο θα προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τον Οκτώβριο, με στόχο την πλήρη αποτύπωση των δυναμικών του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, στην περιοχή όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις, καθώς και σε άλλες περιοχές γύρω από το πεδίο της Στύψης μέχρι και την Πέτρα.
Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν γεωφυσικές μετρήσεις και χαρτογράφηση του γεωθερμικού πεδίου, καθώς και σεισμικές μετρήσεις, με τελικό ζητούμενο τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης για τη διενέργεια των γεωτρήσεων και την εγκατάσταση σταθμού γεωθερμίας ισχύος 8 MW.
Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεργάζεται με κορυφαίες ερευνητικές ομάδες, καθώς τις μεν γεωφυσικές μετρήσεις θα πραγματοποιήσει η ομάδα του καθ. Γεώργιου Αποστολόπουλου, διευθυντή του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ, ενώ τις σεισμικές μετρήσεις η ομάδα του καθ. Alireza Malehmir από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, που θεωρείται μια από τις καλύτερες στο αντικείμενό της στον κόσμο.
Οι μετρήσεις θα γίνουν σε βάθος 4 χιλιομέτρων και οι έρευνες αποσκοπούν στον εντοπισμό ρηγμάτων γεωθερμικής ροής, ώστε να αναδειχθούν όλα τα σημεία που έχουν γεωθερμικές δυνατότητες στην περιοχή.
Οι κ. Αποστολόπουλος και Malehmir βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λέσβο προκειμένου να προετοιμάσουν την αποστολή του Οκτωβρίου, και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Γιάννης Τσακίρης, ειδικός σύμβουλος του Δήμου σε θέματα ανάπτυξης θερμαλισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή Στύψης και Πέτρας, που βρίσκεται κοντά στην Μήθυμνα (Μόλυβος), είναι μέρος της έκτασης στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού, με τις τελευταίες ερευνητικές εργασίες να πραγματοποιήθηκαν εκεί το 2009, με γεώτρηση 1400μ βάθους, μέχρις ότου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεκινήσει εκ νέου να μελετά τις προοπτικές της περιοχής την τελευταίο διετία.
Οι δοκιμές άντλησης που πραγματοποίησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες το 2023 σε υφιστάμενες ερευνητικές γεωτρήσεις στη Λέσβο έδειξαν ικανοποιητικές θερμοκρασίες στην περιοχή της Στύψης (95ᵒC σε βάθος 300 m), καθώς και ορυκτά ευρήματα που εκτιμάται ότι πιθανώς υποδεικνύουν υψηλές θερμοκρασίες γεωθερμικών ρευστών άνω των 150ᵒC στην περιοχή της Αργένου.