Του Δημήτρη Γκάτσιου
Έχοντας δώσει το στίγμα της ενεργειακής στρατηγικής της Αθήνας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσω της προαναγγελίας για άμεσες σεισμικές έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ προκειμένου να δώσει το “παρών” στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
Στις σημερινές συναντήσεις και παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη αυτό που θα αναδειχθεί είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, το πλάνο που υλοποιεί η Ελλάδα όσον αφορά:
-Στην αναμόρφωση του ενεργειακού της μείγματος.
-Στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Στην πράσινη μετάβαση.
-Στις δυνατότητες μεγάλης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.
Σε μία κρίσιμη, πάντως, συγκυρία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη σκιά των συνεχόμενων προκλήσεων της Άγκυρας, ιδιαίτερη σημασία έχει η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κύριοι Μητσοτάκης, Σίσι και Αναστασιάδης, που προωθούν, μέσω του τριμερούς σχήματος, την πολυμέτωπη συνεργασία Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας, θα βρεθούν στην εκδήλωση για την πρωτοβουλία Κύπρου και Αιγύπτου για το κλίμα, εκπέμποντας, με τον τρόπο αυτό ακόμα ένα μήνυμα κοινού βηματισμού των τριών χωρών, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τους κανόνες καλής γειτονίας και το δίκαιο της θάλασσας.
Τα χρονοδιαγράμματα
Σε χρόνο παράλληλο, νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στον ενεργειακό χάρτη δημιουργεί η αποκάλυψη του κ. Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Αντέννα”, για έρευνες υδρογονανθράκων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
“Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. Ελληνικός στόχος είναι να υπάρξει απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.
Όπως σημειώνεται, το Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρεία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακολούθησε, στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του κ. Μητσοτάκη με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνση των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.
Ορόσημο θεωρείται, την ίδια στιγμή, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά από την επίσκεψη αυτή, στελέχη της ΕΔΕΥ ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να προβάλουν την νέα στρατηγική της εταιρείας με το όνομα “Υδρογονάνθρακες 2.0”. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της εταιρείας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και τον ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
“Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα τη διαχείριση των παραχωρήσεων. Μόλις τρεις μήνες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας”, επισημαίνεται.
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων έξι μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγέντων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν:
– Η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
– Η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση.
– Η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.