Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την «πανδημία και εστίαση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ και ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.
Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.
Γενικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός είπε ότι ήταν κλειστός, ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων όπως αναφέρεται «διατύπωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος».
Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών όπως:
• Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
• Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
• Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
• Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
• Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
• Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που επεσήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξ αιτίας των ανατιμήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ