Τον στόχο να καταστούν ναυπηγοεπισκευαστικός και ενεργειακός κόμβος για τη χώρα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας διακήρυξε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας US International Development Finance Corporation (DFC), Scott Nathan. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, όπως ανέφερε κατά την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με 125 εκατ. δολ. ΗΠΑ (118 εκατ. ευρώ), πέρα από τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυπηγοεπισκευαστικού κόμβου, στόχος είναι να καταστούν και ενεργειακός κόμβος.
«Η επένδυση της DFC στο Ναυπηγείο Ελευσίνας θα δημιουργήσει έναν ισχυρό κόμβο θαλάσσιου και ενεργειακού εφοδιασμού, που θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας εδώ στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τη χώρα και την περιοχή να εξαρτώνται λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της DFC, Scott Nathan. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η DFC είναι περήφανη που προωθεί αυτό το έργο υποδομής υψηλής ποιότητας, που θα δημιουργήσει πιο αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια και θα προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή».
Τα σχέδια δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στα ναυπηγεία δεν έκρυψε ούτε ο επικεφαλής τoυ ομίλου Onex, Πάνος Ξενοκώστας. Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Περιορίσθηκε να αναφέρει μόνον ότι ως ναυπηγείο δεν μπορεί να παράγει ενέργεια, αλλά μπορεί κάποια άλλη εταιρεία του ομίλου.
Το σίγουρο, πάντως, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη των δύο συμβαλλομένων, τα ναυπηγεία της Onex μπαίνουν στην κατασκευή πλωτών γεννητριών και στη ναυπηγοεπισκευή πλοίων μεταφοράς ενεργειακών αγαθών (LPG, LNG κ.λπ.). Επίσης, το ναυπηγείο προχωρεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 30 MW, το οποίο θα καλύπτει κυρίως τις εσωτερικές ενεργειακές ανάγκες.
Όσον αφορά τη ναυπηγοεπισκευή ενεργειακών πλοίων, η DFC αναφέρει ότι με την υποστήριξή της «η ONEX θα επεκτείνει την ικανότητα του ναυπηγείου να επισκευάζει και να αναβαθμίζει πλοία, ιδιαίτερα πλοία που εξυπηρετούν τον κοντινό τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Αυτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα προωθήσει την αυξημένη πρόσβαση σε αξιόπιστη, ασφαλή ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επεκτείνοντας υποδομές υψηλής ποιότητας για την υποστήριξη της διαφοροποίησης του εφοδιασμού LNG για την περιοχή -ένα κρίσιμο εγχείρημα εν μέσω των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ενεργειακή πρόσβαση».
Κατά την DFC, το ναυπηγείο βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, κοντά σε πολλές βασικές οδούς εμπορίου φυσικού αερίου. «Η ONEX θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση DFC για να μετατρέψει το ναυπηγείο σε κόμβο εφοδιασμού ενέργειας που θα υποστηρίζει τις ναυτιλιακές λωρίδες LNG στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα υποστηρίζει τους στόχους της Ελλάδας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η επένδυση της DFC στη Ελλάδα είναι η πρώτη για τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν τιμά και πολύ τη χώρα, καθώς η DFC επενδύει κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (π.χ. Ασία, Αφρική, Ν. Αμερική κ.λπ.). Όλα δείχνουν ότι δεν είναι η μοναδική χρηματοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας, πρόκειται για την πρώτη φάση χρηματοδότησης των Ναυπηγείων. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες. Εικάζεται ότι η β’ φάση ίσως ν’ αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης αμυντικών ναυπηγήσεων, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, παράγοντας που δεν καταγράφηκε καθόλου μέσα στις χθεσινές ανακοινώσεις και δηλώσεις.
Πάντως, ο όμιλος Onex καθίσταται κυρίαρχος στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, έχοντας σήμερα κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ (από τα Ναυπηγεία Σύρου) και στοχεύοντας στα 200 εκατ. ευρώ μετά τον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Τα Ναυπηγεία Σύρου, κατά τον κ. Ξενοκώστα, έχουν φτάσει στον μέγιστο βαθμό αξιοποίησης, με τα έσοδά τους φέτος να φτάνουν τα 52 εκατ. ευρώ έσοδα, τη στιγμή που στην καλύτερη (προ Onex) χρονιά δεν είχαν ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος, όπως είπε χθες ο κ. Ξενοκώστας, ετοιμάζεται για επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 240 εκατ. ευρώ αφορούν την Ελευσίνα και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ τη Σύρο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το 2025 η παράδοση δύο νεών δεξαμενών ελλιμενισμού πλοίων, μία για τη Σύρο και μία για την Ελευσίνα. Συνολικά στην Ελευσίνα από το 2025 και μετά αναμένεται να λειτουργούν τέσσερις δεξαμενές ελλιμενισμού πλοίων.