«Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν»! Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά παράκαμψη μιας αρνητικής απόφασης του ΣτΕ για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα αυστηρό μήνυμα στους δημάρχους που εναντιώνονται στις κυβερνητικούς σχεδιασμούς τσιμεντοποίησης της χώρας.
Ο κ. Ταγαράς, μιλώντας στο συνέδριο GreenDealGreece 2024 που διοργανώνει το ΤΕΕ, έκανε λόγο χαρακτηριστικά για μια «μεταβατική διέξοδος στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών, που έχουν έως σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση»!
Ο ι εκπρόσωποι της κυβέρνηση θέλοντας να «χαϊδέψουν» τα αυτιά των Ελληνων και ξένων επενδυτών αλλά και μεγάλο συμφερόντων υποστήριξαν ότι όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα θα «προστατευτούν» ακόμα και αν «μπλοκαριστούν από τις αποφάσεις του ΣτΕ!
Ο ίδιος αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και στον ΝΟΚ σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ» τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία ομαλή μεταβατική περίοδος. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν όλοι πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των αλλαγών» τόνισε παράλληλα όμως δεσμεύτηκε ότι «πολεοδομικά και συνταγματικά πρέπει να βρούμε διέξοδο για να δώσουμε τη δυνατότητα να μην σταματήσει η ανάπτυξη που υπάρχει -ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί ορθολογικά και με προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να μην σταματήσει η ανάπτυξη. Δεν είμαστε ασφαλείς ακόμα» είπε ο κ. Ταγαράς.
«Η μετάβαση πρέπει να είναι ήρεμη και όχι με ξαφνικό θάνατο» ξεκαθάρισε. «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να ασχολούνται μόνο με το ρίσκο ανάληψης της επιχειρηματικές δράσεις και όχι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν αποφάσεις και έργα. Αυτό είναι το μείζον στοίχημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε κερδίσει ένα εθνικό στοίχημα.»
Από την πλευρά του, ο Ε. Μπακογιάννης σημειώνοντας ότι αναφέρεται τόσο στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ, όσο και της εκτός σχεδίου δόμησης, τόνισε: «Πρωτίστως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιστά σαφές ότι θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών, οι οποίες έχουν εκδοθεί νομίμως. Η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών, που έχουν σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση».
«Η Ελλάδα είναι ένας τόπος όπου η κυβέρνηση και το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα διασφαλίσουν το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Θέλω να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις. Υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις τους ΣτΕ. Παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες – για να μην πω χιλιάδες- άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που η διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο».
Συγκεκριμένα ο Ν. Ταγαράς υποστήριξε ότι «μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη καλούμαστε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον των αλλαγών».
Νίκος Κοκκινόπουλος