Μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες παραμένουν στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ενεργοποιούνται προβλέψεις του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα προωθούνται αποκρατικοποιήσεις που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη ήρθε την Παρασκευή, όπου υπογράφτηκε η πρώτη οικοδομική άδεια για στρατηγική επένδυση στον κλάδο του τουρισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται η πρόβλεψη αυτή του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το Kilada Hills

Kilada Hills
Άποψη του Κilada Hills Hotel

Η οικοδομική άδεια που υπέγραψε σε πανηγυρικό κλίμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αφορά το τουριστικό συγκρότημα Kilada Hills το οποίο αναπτύσσει η Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδος. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 420 εκατ. ευρώ που θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ 18 οπών, 230 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, Beach Club και ενός Golf Club που θα εξυπηρετεί τα μέλη του και τους ιδιοκτήτες των κατοικιών. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία η πώληση των προνομιούχων οικοπέδων επί του γηπέδου γκολφ θα ξεκινήσει άμεσα και «ήδη καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές με σημαντικό αριθμό προ-κρατήσεων να έχει πραγματοποιηθεί».

Στη δεύτερη φάση, θα αναπτυχθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean-Michel Gathy, εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, 86 βίλες που θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο, καθώς και 16 επαύλεις.

Ήδη η Dolphin Capital, εταιρεία συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη, έχει δαπανήσει 80 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου. Μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει και από συμφωνία ύψους 10 εκατ. ευρώ με την Grivalia Hospitality η οποία θα αποκτήσει έκταση με 20 οικόπεδα εντός της ζώνης ανάπτυξης του Kilada Hills.

To Elounda Hills

Elounda Hills
Elounda Hills

Εξελίξεις στην αδειοδοτική είχαμε αυτή την εβδομάδα και σε άλλη μια στρατηγική επένδυση στον κλάδο του τουρισμού. Ο λόγος το Elounda Hills, το οποίο σχεδιάζεται σε έκταση 675 στρεμμάτων. Αυτή την εβδομάδα στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έλεγχο το Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ) της στρατηγικής επένδυσης που υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς. Εφόσον εγκριθεί από το ΣτΕ, θα ακολουθήσουν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών.

Η επένδυση, προϋπολογισμού 410 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θερέτρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης.Το Elounda Hills αναπτύσσεται από την εταιρεία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ.

«Φως στο τούνελ» για τις… τουριστικές αποκρατικοποιήσεις

Ενώ οι fast track επενδύσεις φαίνεται ότι προχωράνε με συγκεκριμένα βήματα, δεν ισχύει το ίδιο για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις εκτάσεων που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση και συγκεκριμένα για την Αφάντου στη Ρόδο και για τη Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Πάντως, έχει αρχίσει να… αχνοφαίνεται «φως στο τούνελ» με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να έχει δεσμευθεί ότι εντός του 2019  θα έχουν λυθεί τα προβλήματα για τις συγκεκριμένες επενδύσεις. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο κατά τα πρότυπα αυτής που λειτούργησε για την επένδυση-μαμούθ στο Ελληνικό.

Σημειώνεται πως σε έκταση 489 στρεμμάτων στη Κασσιόπη της Κέρκυρας η NCH Capital σχεδιάζει να υλοποιήσει τουριστική επένδυση, άνω των 100 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει  ξενοδοχείο 5 αστέρων, και 40 ανεξάρτητες κατοικίες εμβαδού 250 τμ κατά μέσο όρο, καθώς και μαρίνα 60 θέσεων ελλιμενισμού.

Στην Αφάντου η επένδυση των M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments αναμένεται να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών καθώς και πολυτελείς κατοικίες με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή η οποία εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χιλιομέτρων στη Ρόδο.