Τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριοποίησης στον κλάδο των ΑΠΕ και των μικρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα δώσει το νέο σχήμα στήριξης των ΑΠΕ, το οποίο πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, καθώς υπό το νέο καθεστώς προβλέπεται να πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος έως 1 Μεγαβάτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι διαγωνισμοί αυτοί θα είναι διακριτοί από τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι, θα διασφαλισθεί πως για τη διεκδίκηση Τιμής Αναφοράς θα ανταγωνίζονται έργα παρόμοιου μεγέθους και τεχνικοοικονομικών χαρακτηριστικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι των διαγωνισμών για «μικρά» έργα. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι πως η συνολική ισχύς που θα δημοπρατηθεί στο πλαίσιο του σχήματος δεν θα είναι μεγάλη, με δεδομένο εξάλλου και τον περιορισμένο «χώρο» για σύνδεση νέων σταθμών στο δίκτυο διανομής και, κατά συνέπεια, τον ρυθμό με τον οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά στην χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά.
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματοποίηση των διαγωνισμών θα δώσει τη δυνατότητα να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται νέοι «μικροί» φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 – όταν όπως έχει γράψει το energypress, κλείνει οριστικά για όλους το «παράθυρο ευκαιρίας» ανάπτυξης ενός νέου έργου με διοικητικά οριζόμενη τιμή αναφοράς. Κι αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2023, δεν θα μπορεί να συναφθεί για καμία μονάδα Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ ένας σταθμός ΑΠΕ, παρά μόνον εάν αυτή έχει συμμετάσχει σε διαγωνιστική διαδικασία.
Η καθολική ισχύς αυτής της διορίας σημαίνει ότι καταλαμβάνει και τα νέα «μικρά» έργα που θα κατασκευαστούν με βάση την νομοθετική ρύθμιση που θέσπισε το ΥΠΕΝ το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία «άνοιξε» η δυνατότητα σε κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό μέχρι 500 Κιλοβάτ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτει ήδη δύο έργα τέτοιας τεχνολογίας. Επίσης, όπως είναι φυσικό, καταλαμβάνει και τα «παλιά» 500άρια φωτοβολταϊκά (αλλά και τα αιολικά μέχρι 3 MW και τα αντίστοιχα των ενεργειακών κοινοτήτων), οι αιτήσεις των οποίων ήταν πλήρεις έως την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, οι διαγωνισμοί για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά θα γίνονται σε μια ειδική, απλοποιημένη και φιλική στο χρήστη πλατφόρμα, που θα διασφαλίζει την ευχερή πρόσβαση και χρήση από όλους. Ειδικό καθεστώς για την κατηγορία αυτή θα προβλέπεται για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών.