Με επιτυχία και τη συμμετοχή 150 και πλέον στελεχών του κλάδου, πραγματοποιήθηκε η 10η διοργάνωση του Energy Efficiency in Manufacturing Conference, την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το συνέδριο, τελώντας Yπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέδειξε όλες τις τελευταίες τάσεις, καινοτόμες λύσεις και βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και τα οφέλη στη μείωση του κόστους βιομηχανικής παραγωγής, την αύξηση της αποδοτικότητας και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Το συνέδριο άνοιξαν με χαιρετισμό ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο της 1ης Ενότητας “Industrial Energy Efficiency as part of the measures against Climate and Energy Crisis”, ο κ. Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, μίλησε για τις πολιτικές της ενεργειακής μετάβασης στη βιομηχανία, τις τεχνολογίες που την υποστηρίζουν, καθώς και για την αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Παράλληλα, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και διαδραστικό πάνελ συζήτησης συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας στη βιομηχανία, του νέου Εθνικού Κλιματικού Νόμου, των υποχρεώσεων και των προκλήσεων που φέρνει η πολιτική της πράσινης μετάβασης στις επιχειρήσεις. Το πάνελ συντόνισε ο κ. Άρης Γκορόγιας, Πρόεδρος Π.Σ.Χ.Μ. και Lead Auditor on Sustainability & Energy Management Systems και συμμετείχαν οι: κ. Κώστας Αντωνιάδης, Μέλος ΔΣ της HELLASCERT, κα. Αντιγόνη Βουδούρη, Προϊσταμένη του τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα. Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας ΝΕ στη Γενική Δ/νση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ και κ. Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ.
Στο πλαίσιο της 2ης Ενότητας, “Key Solutions to support Energy Efficiency”, ο κ. Παναγιώτης Παπαδέας, Διευθυντής Περιβάλλοντος & Ποιότητας του Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδος στην TITAN Cement Company, τόνισε ότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στην πορεία προς έναν ψηφιακό κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και παρουσίασε πώς εφαρμόζουν στον Όμιλο προηγμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, κορυφαίες εταιρείες παρόχων τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών παρουσίασαν τα εργαλεία που βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον μεταποιητικό κλάδο.
Στην 3η Ενότητα, διακεκριμένα στελέχη από τις εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ • ΧΑΛΚΟΡ • ALUMINCO • ELBISCO • ELVAL COLOUR • EUROPA PROFIL • KLEEMANN HELLAS • UNI–PHARMA & INTERMED, παρουσίασαν τις πρακτικές βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που εφαρμόζουν, τα μετρήσιμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας και το ROI των επενδύσεων αυτών. Ο κ. Ιωάννης Καρναχωρίτης, Διευθυντής Υγείας – Ασφάλειας – Περιβάλλοντος στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΤΕΔ Μεταλλουργίας της MYTILINEOS τόνισε μεταξύ άλλων πως η αλλαγή κουλτούρας αποτελεί το δυσκολότερο έργο στον δρόμο της ενεργειακής αποδοτικότητας, αναδεικνύοντας τη συμμετοχή του προσωπικού ως το βασικότερο επιστέγασμα της όλης προσπάθειας. Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του ο Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης, Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών και Διευθύνων Σύμβουλος της Χαρτοποιίας Κομοτηνής, απαντώντας στο ερώτημα: «Μικρομεσαία μεταποίηση και ενεργειακή πρόκληση, είναι δυνατή η προσαρμογή; ».
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: ΑBB, ASPEC, ΔΕΠΑ Εμπορίας, EchoMechanica, EY, Schneider Electric και SenseOne. Παράλληλα, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την Τιμητική Υποστήριξη του ΙΕΝΕ, του ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ, της HellasCert και του Hellenic Facility Management Association.