Το δίκτυο είναι κορεσμένο για τα μικρά έργα και δεν είναι κορεσμένο για τα φαραωνικά έργα

Ο Χάρης Δούκας, τομεάρχης  ενέργειας του  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και καθηγητής ενεργειακής πολιτικής ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας” που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης τη Δευτέρα το απόγευμα στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Όπως ανέφερε το φυσικό αέριο είναι ο λόγος έκρηξης των τιμών. “Πάμε από εξάρτηση σε εξάρτηση.Μειώνουμε το αέριο από τη Ρωσία,αλλά αυξάνουμε το υγροποιημένο από Κατάρ και Αμερική. Το 45% του φυσικού αερίου το 2021 προερχόταν από τη Ρωσία,τώρα μειώθηκε στο 14%, αυξήσαμε όμως το υγροποιημένο κατά 67%. Έχουμε εγχώριο καύσιμο που είναι ο λιγνίτης. Θα μπορούσαμε να πάμε από το λιγνίτη στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση μακριά από παιχνίδια κερδοσκοπίας και τρίτες χώρες. Η Ευρώπη είναι ευάλωτη στα λόμπυ και τα συμφέροντα.Ο λιγνίτης χρησιμοποιείται λίγο, ακούγαμε ότι θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του, αλλά ακόμα είναι μεγάλη η συμμετοχή του φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πάντα με επιδοτήσεις. Αν η πράσινη ενέργεια δεν είναι δίκαιη , δεν είναι πράσινη.Στην περιοχή σας υπάρχουν τεράστια έργα λίγων εταιρειών και δεν υπάρχουν φωτοβολταϊκά στις στέγες.Το δίκτυο είναι κορεσμένο για τα μικρά έργα και δεν είναι κορεσμένο για τα φαραωνικά έργα”.

Για την Έυα Καιλή μίλησε για ένα σοκ για τον χώρο και την χώρα, ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο. Είναι μπλεγμένη στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής, με ξένες χώρες που προσπαθούν να διαμορφώσουν ευνοϊκές συνθήκες, εμπλέκονται γενικοί γραμματείς συνδικάτων, ευρωβουλευτές, είναι άσχημο. “Αυτοί είναι οι λόγοι που αποστρέφουμε τον κόσμο από την πολιτική και δικαίως .Αυτό πρέπει να δείξουμε ότι η πολιτική δεν γίνεται για πλουτισμό αλλά για να προσφέρουμε¨.

Ι.Π.