Ζήτημα δημιουργίας κυκλικού κόμβου (roundabout), ίσως και δύο μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας στην Μικρή Περιμετρική Παράκαμψη Πατρών, παράλληλα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες σε Αρόη, Εγλυκάδα, προέκυψε μετά από συνάντηση που είχαν χθες οι Απόστολος Κατσιφάρας και Κώστας Πελετίδης.
Αμέσως μετά την συνάντηση στην Περιφέρεια, μετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Λύτρας και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκδόθηκε ανακοίνωση της Περιφέρειας όπου επιβεβαιώνεται αυτό που πρώτη η «Π» έχει γράψει για τον κυκλικό κόμβο.
«Σε ότι αφορά μακροπρόθεσμες λύσεις, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η διαμόρφωση κόμβου στο ύψος της πλατείας Μαρούδα, το -ενδεχόμενο- κόμβου στα Ταμπάχανα, η προέκταση της οδού Παυλοπούλου, η σύνδεση της οδού Τισσαμενού με σκαλοπάτια, αλλά και πιθανές άλλες πολεοδομικές αλλαγές» αναφέρεται απο την Περιφέρεια.
Ο… ΚΟΜΠΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΠΑΧΑΝΩΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», πρώτο θέμα στο… μενού της συνάντησης ήταν ο κόμβος στα Ταμπάχανα τον οποίο έχει υιοθετήσει μεν ο δήμαρχος, σκοντάφτει όμως στις αντιρρήσεις των τεχνικών της ΠΔΕ.
>Ο Δήμος, με εισήγηση ανθρώπων του Ανατολικού Διαμερίσματος, θεωρεί ότι στα Ταμπάχανα και την είσοδο της Μίνι, πρέπει να γίνει και ένας… μίνι roundabout (έκκεντρος κόμβος) διαμέτρου 40 μέτρων περίπου, χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες και δαπανηρές απαλλοτριώσεις – κατεδαφίσεις.
>Από την άλλη πλευρά οι τεχνικοί της ΠΔΕ αναφέρουν ότι η είσοδος της Μίνι και η κυκλοφορία ελαφρών αλλά και βαρέως τύπου οχημάτων, απαιτεί κόμβο roundabout διαμέτρου τουλάχιστον 44 μέτρων, για να είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις.
«Η πρότασή μας είναι ”κοντά” στη διάμετρο του κόμβου Κούκου, σε όλη τη χώρα υπάρχουν κυκλικοί κόμβοι διαμέτρου ακόμη και 10 μέτρα. Αν δεν μπορεί να κυκλοφορούν νταλίκες, καλό είναι ίσως να απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στο κέντρο, προέχουν τα δεκάδες χιλιάδες ΙΧ που κυκλοφορούν καθημερινά από Αρόη και Εγλυκάδα προς το Κέντρο και την Μίνι Περιμετρική» αναφέρει στην «Π» ο αντιπρόεδρος του Ανατολικού Διαμερίσματος Βασίλειος Ζώτος.
Η εναλλακτική για δεύτερο κυκλικό κόμβο στην πλατεία Μαρούδα έπεσε στο τραπέζι από τον αντιδήμαρχο Παύλο Στάμο, με το σκεπτικό ότι ήδη θα υπάρξει μια σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα στα Ταμπάχανα.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ…
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Περιφέρεια ζήτησε ένα μήνα προθεσμία να μελετήσει την πρόταση του δήμου για τον νέο κόμβο. Στο ενδιάμεσο, συμφωνήθηκε -άμεσα- να:
> Ενισχυθεί η σήμανση της Μικρής Περιμετρικής,
>ρυθμιστούν οι σηματοδότες στην έξοδο στον Κόμβο Κουρτέση και να
> τοποθετηθεί σηματοδότης για πεζούς-οχήματα στην Παπαδιαμαντοπούλου & Αγράφων ή τη συμβολή Αιόλου & Βότσαρη. Μεσοπρόθεσμα η ΠΔΕ αναμένει και την ανάλυση κυκλοφοριακών δεδομένων που έχει συλλέξει και κοινοποιήσει στο Υπ, Υποδομών. Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα φανάρια στα Ταμπάχανα ώστε η αναμονή, τις ώρες αιχμής, από Αρόη-Εγλυκάδα προς Κέντρο και Μίνι να μην φτάνει τα 10′ λεπτά όπως έχει καταγραφεί.
«Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση, με στοιχεία αστικής ανάπλασης, με βάθος στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, μια παρέμβαση που δημιουργεί νέα δεδομένα, βρισκόμαστε εδώ για να εξετάσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν την κυκλοφορία» σχολίασε χθες ο Απ. Κατσιφάρας.
«Εκτιμάμε ότι τα επόμενα χρόνια η ευρύτερη περιοχή θα είναι περισσότερο επισκέψιμη. Καλό είναι να προχωράμε βήμα – βήμα σε βελτιωτικές κινήσεις, έχοντας κατά νου όχι μόνο τα οφέλη, αλλά και τις επιπτώσεις» επεσήμανε ο Κώστας Πελετίδης.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας έθεσαν στους εκπροσώπους του Δήμου και το ζήτημα της παραχώρησης των χώρων πρασίνου που έχουν διαμορφωθεί πέριξ της Μικρής Περιμετρικής. Ο Δήμος δύναται να αναλάβει την παιδική χαρά, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά ως προς τη συντήρηση των χώρων πρασίνου, επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού στην αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της ΠΔΕ Βασίλης Λοτσάρης, οι επιβλέποντες μηχανικοί Γιάννης Ρόδης και Αδαμαντία Κατσαΐτη, ο ειδικός συνεργάτης της ΠΔΕ Ευάγγελος Καραχάλιος, ο πολιτικός μηχανικός του Τμήματος Συγκοινωνιακού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Δήμου Πατρέων Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, η χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός του ίδιου Τμήματος Ζωή Κατσακιώρη, ο πρόεδρος του Εκπολιστικού Συλλόγου Αρόης Βασίλης Δρούκας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού «Παναγία Γηροκομίτισσα» και του Συλλόγου «Παναγίας Αλεξιώτισσας» Διονύσης Παναγόπουλος.
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από την Εντυπη Εκδοση