Πρόταση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κατέθεσε – χθες- ο Δρ. μηχανολόγος και αεροναυπηγός Θανάσης Γιανναδάκης, για συνδρομή προς Τουρκία και Συρία, προς αντιμετώπιση των συνεπειών από τους μεγάλους σεισμούς.
Σε επιστολή του, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, αναφέρεται στις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού, σε ανθρώπους και περιουσίες, που αναδεικνύουν πάλι τη σημασία της αλληλεγγύης των λαών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προτείνει να εξεταστεί, από το ΤΕΕ, η άμεση διενέργειας σύσκεψης του τεχνικού κόσμου, ώστε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Υποδομών, να διερευνηθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα αποστολής Κλιμακίων Μηχανικών, για την αποτύπωση της κατάστασης των κατασκευών στις σεισμόπληκτες περιοχές των δύο χωρών, αλλά και δομικών μηχανημάτων κι άλλου είδους εξοπλισμού για την υποβοήθηση των εκεί Υπηρεσιών.
Ο Θανάσης Γιανναδάκης, μιλώντας χθες στον Peloponnisos FM 104,1 (εκπομπή «Πρωινός Τύπος»), τόνισε ότι ο διπλός μέγα σεισμός, σε Τουρκία και Συρία, είναι ένα γεγονός, το οποίο είχε ενδεχομένως τις πιο δυσμενείς προϋποθέσεις. Κι αυτό γιατί ήταν καταστροφικό, πρωτοφανούς κλίμακας, που σημειώθηκε σε ώρα όπου ο πληθυσμός δεν είχε περιθώρια αντίδρασης, ενώ οι χώρες, δεν φημίζονται για την αυστηρή τήρηση προτύπων και κανονισμών στην ασφάλεια κτιρίων. Επιπλέον, ομάδες μηχανικών μπορούν να βοηθήσουν και στη διαδικασία πρώτης υποδοχής σεισμόπληκτων σε πρόχειρα καταλύματα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές. Το ίδιο σημαντικό είναι να οργανωθεί μια τεχνική βοήθεια και για τη Συρία, η οποία σήμερα είναι ένα ισοπεδωμένο κράτος.
Ειδικά, στην περίπτωση της Συρίας, μίλησε για μια χώρα που βρίσκεται σε υπερδεκαετή εμπόλεμη κατάσταση, όπου οι δημόσιες υποδομές ήταν ήδη καταρρακωμένες.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, το σεισμικό γεγονός ήταν πολύ μεγάλο, κι ως εκ τούτου η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια στην αποτύπωση της κατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του κ. Γιανναδάκη προέρχεται από τη μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει το τεχνικό δυναμικό της Ελλάδας, από εγχώρια καταστροφικά γεγονότα, τα τελευταία χρόνια.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Γιανναδάκης, επανάφερε και το θέμα του περιοδικού τεχνικού ελέγχου, αλλά και της ανακαίνισης των κτιρίων της χώρας, μέσω προγράμματος χρηματοδότησης από την ΕΕ. Οπως είπε, «η Ελλάδα δεν είναι τόσο ευάλωτη και σίγουρα δεν βρίσκεται στη θέση της Τουρκίας, από πλευράς εφαρμογής αντισεισμικών κανονισμών, παρ’ όλα αυτά, η χώρα διαθέτει γερασμένο κτιριακό δυναμικό, το οποίο θα πρέπει να συντηρηθεί και να ενισχυθεί, όπου απαιτείται, μέσα από μια συνολική πολιτική, γιατί διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή».