Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα «να φέρει την επαναχάραξη του αιγιαλού, με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Χωροταξίας» είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπερασπιζόμενη το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ενστάσεις εξέφρασαν περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς για το νομοσχέδιο, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι «ανοίγει παράθυρο σε νέα φουρνιά τακτοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη της χώρας», αλλά και ότι με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι απλώς οι αυθαιρετούχοι αλλά οι καταπατητές».
Τόνισαν δε ότι πρέπει να ανοίξει πλέον η συζήτηση για σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του αιγιαλού, το οποίο θέτει ως πρόταγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
Παπανάτσιου: Το νομοσχέδιο εισάγει σκληρά μέτρα
Το σχέδιο νόμου για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού εισάγει σκληρά μέτρα, επέμεινε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, στη δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις διατάξεις για τον αιγιαλό.
Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα προβλεφθεί προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να προσδιορίζεται εάν κάποιο έργο είναι εθνικής σημασίας προκειμένου να του παραχωρηθεί χρήση σε αιγιαλό.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τακτοποίηση για οτιδήποτε στερείται περιβαλλοντικής άδειας ή δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ανέφερε επίσης η Κατερίνα Παπανάτσιου και επισήμανε ότι προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να δώσει άδεια παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού, πρέπει να έχει τηρηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία και να έχει δώσει έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης, θα πρέπει να έχει δώσει την έγκρισή του και το ΓΕΝ στις περιπτώσεις έργων που εξυπηρετούν πλωτά μέσα, και τα συναρμόδια υπουργεία όπου πρέπει.
Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι εξαίρεση της κατεδάφισης θα υπάρχει μόνον εφόσον πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει στο επόμενο διάστημα «να φέρει την επαναχάραξη του αιγιαλού, με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Χωροταξίας».
Ενστάσεις για το νομοσχέδιο από φορείς
Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία ακρόασης των φορέων, η Θεοδότα Νάντσου, διευθύντρια Πολιτικής WWF, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την αιγιαλό, είπε ότι υπάρχουν άρθρα που «τακτοποιούν ή ανοίγουν το παράθυρο σε νέα φουρνιά τακτοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη της χώρας».
«Εμείς δεν βλέπουμε την παράκτια ζώνη ως οικονομικό αποκλειστικά πόρο της χώρας, την βλέπουμε ως την πιο κρίσιμη φυσική υποδομή και υποδομή προστασίας ανθρώπων, περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος και ενόψει της κλιματικής αλλαγής», είπε η διευθύντρια Πολιτικής της WWF και υπογράμμισε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα με τα άρθρα 34 και 28 του σχεδίου νόμου που «ανοίγουν νέες μεγάλες σελίδες για τακτοποίηση αυθαιρέτων».
«Μας προβληματίζει ότι συνεχώς η Βουλή, αντί να σηκώσει τη σημαία της νομιμότητας, συζητά νέες τροποποιήσεις και επεκτάσεις στην παράδοση στη χώρα μας να τακτοποιούμε αυθαίρετους και παρανομούντες αντί να τιμούμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα για να τιμήσουν την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας», είπε η κ. Νάντσου.
Η ίδια κατήγγειλε ότι με τα συγκεκριμένα άρθρα του σχεδίου νόμου «ανοίγει το θέμα της τακτοποίησης αυθαιρέτων, είτε επενδύσεων που νομίμως έχουν γίνει στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων και έχουν επεκτάσεις στην παράκτια ζώνη, τουριστικές επιχειρήσεις και γενικά έργα που επεκτείνονται παράνομα στον αιγιαλό είτε έργα που έχουν παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, στερούμενα περιβαλλοντικής άδειας».
Η εκπρόσωπος της WWF υπογράμμισε ότι πρέπει να ανοίξει πλέον η συζήτηση για ένα σωστό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του αιγιαλού, το οποίο θέτει ως πρόταγμα την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
Είπε, επίσης, ότι πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κύρωση του Πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, επέκρινε τα άρθρα 28 και 34 λέγοντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο για αδειοδότηση εκ των υστέρων και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις που οδηγούν σε περιβαλλοντικά εγκλήματα και τροποποιήσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο που αφήνουν περιθώρια συναλλαγής.
Ειδικότερα, είπε ότι θα μπορεί οποιοδήποτε ξενοδοχείο, που έτυχε να είναι στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ, να κάνει εφεξής ό,τι θέλει για πάντα. Είπε ακόμη ότι ουσιαστικά νομιμοποιούνται όχι απλώς οι αυθαιρετούχοι, αλλά οι καταπατητές.
«Αυτά είναι τεχνικά εγκλήματα στα οποία ο τεχνικός κόσμος δεν μπορεί να συμμετέχει. Η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων», είπε ο κ. Καλογιαννάκης, σημειώνοντας ότι λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις οικιστικές πυκνώσεις, με βάση την οποία δεύτερες κατοικίες απλών πολιτών στην ουσία θεωρούνται ότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει μεγάλα ξενοδοχεία διότι θεωρούνται εθνικής σημασίας.
Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ
Από την πλευρά της, η Μαρίνα Σπυριδάκη, διευθύντρια τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι «ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία αύξησης της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ με νέες επενδύσεις και αύξηση των εξαγωγών, στόχος που δεν πρόκειται να εκπληρωθεί εάν δεν αρθούν χρονίζοντα προβλήματα και αντικίνητρα που διαιωνίζουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ανασφάλειας, δικαίου και αβεβαιότητας».
Στο κλίμα αυτό τόνισε ότι «το πλαίσιο παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για τις βιομηχανικές δραστηριότητες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα και απαιτεί άμεση ρύθμιση μέσω ενιαίων και σταθερών κανόνων για όλες τις κρίσιμες λειτουργίες».
Ο Ιωάννης Πελεκανάκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, είπε ότι με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από το 2017, με στόχο να δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του κλάδου.
«Η χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων σ’ αυτές. Και με το παρόν νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση της απλής χρήσης, της απευθείας παραχώρησης και της παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας για την εκτέλεση δραστηριοτήτων και έργων των μονάδων υδατοκαλλιέργειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργητών.
Τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου χαιρέτισε ο Σταύρος Τόκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών.