Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποτελούν συνέπεια των παραλείψεων που καταγράφτηκαν κατά την προηγούμενη πενταετία, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Με αφορμή την επαναξιολόγηση των ζητημάτων λειτουργίας του προγράμματος που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν μέσω των επιπλέον δυσχερειών που προκύπτουν από την πανδημία αλλά και των εκκλήσεων του ΤΕΕ, το οποίο είχε αναδείξει το θέμα του αποκλεισμού μεγάλου μέρους μηχανικών/τεχνικών εταιρειών από το πρόγραμμα λόγω αδυναμίας τους πρόσβασης στην πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για λογαριασμό πελατών τους, ο κ. Παντελής Πατενιώτης είναι Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης μιλώντας στο insider.gr εξηγεί ότι:

«Η αγορά έχει θέσει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά στην πρόσβαση στην πλατφόρμα. Αυτό είναι ένα μέρος μόνο του προβλήματος, το οποίο πρέπει να εξεταστεί σε όλες του τις διαστάσεις ειδικά σήμερα όπου η πανδημία και η οικονομική κρίση επιβάλλουν να επισπευσθούν οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε κατάταξη χώρα όσον αφορά στην ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών, ωστόσο κατά την προηγούμενη πενταετία, κάθε μήνα η αγορά βίωνε την αναγγελία του προγράμματος, του οποίου όμως η υλοποίηση κάπου σκόνταφτε. Κατά το τελευταίο έτος, βλέπουμε ότι, όπως είχαμε θέσει και εμείς ως εκπρόσωποι της αγοράς, τα κονδύλια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αλλά όπως φαίνεται αυτό και πάλι δεν είναι αρκετό. Από την πλευρά των καταναλωτών υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, οι ανάγκες για εξοικονόμηση εν όψει της επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ είναι μεγάλες αλλά από την άλλη,  δημιουργείται ένα πολύ αγχωτικό κλίμα στην αγορά, με πλατφόρμες οι οποίες μένουν ανοιχτές για μερικά λεπτά. Η λύση στο πρόβλημα είναι να αυξηθούν εκ νέου τα κονδύλια ώστε να αναθερμανθεί η αγορά και να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα».

Μία πρόταση που είχε τεθεί στο παρελθόν ήταν να βαθμονομούνται οι αιτήσεις με βάση την εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ανισότητας, όπως είχαν εκτιμήσει παράγοντες της αγοράς.

Μικρά τεχνικά γραφεία και μηχανικοί έχουν αναδείξει και το θέμα του αποκλεισμού τους από την πλατφόρμα λόγω του «εξοβελισμού» τους από μεγάλα τεχνικά γραφεία τα οποία χρησιμοποιούν ειδικά λογισμικά που επιτρέπουν την πρόσβασή τους με χρονική προτεραιότητα. Επικεφαλής γνωστής επιχείρησης κατασκευής/τοποθέτησης κουφωμάτων με έδρα στο Μενίδι μιλώντας στο insider.gr, σημειώνει ότι και μια σειρά από άλλους παράγοντες λειτουργεί επιβαρυντικά στην επιτυχή υποβολή των αιτήσεων. «Αν υπάρχει το παραμικρό λάθος ή αν δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι οι μηχανικοί, οι αιτήσεις δεν έχουν καμία ελπίδα εφόσον υπάρχει πολύ μεγάλος χρονικός περιορισμός. Και φυσικά, για τον ιδιώτη είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να υποβάλει μόνος του αίτηση», σημειώνει σχετικά.