Στις 27 Μαρτίου το τελικό σχέδιο
Aνοιχτό για δημόσια διαβούλευση, είναι από τις 31/1/2025 το 10ετές προσχέδιο επενδύσεων του ENSTOe δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να παρέχουν τα σχόλιά τους έως τις 14 Μαρτίου 2025. Το τελικό σχέδιο θα υποβληθεί στον ACER, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη για γνωμοδότηση και η ειδική συζήτηση για αυτό θα διοργανωθεί στις 27 Μαρτίου 2025.
Το σχέδιο TYNDP 2024 αξιολόγησε και περιλαμβάνει 178 έργα δικτύου και 33 έργα αποθήκευσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται 4 έργα αποθήκευσης και 8 έργα διασυνδέσεων από την Ελλάδα.
Τα ελληνικά έργα αποθήκευσης είναι το Ptolemaida Battery energy Storage της Eunice, και τα έργα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχία και Βροχόνερα της Terna Energy και Λάδωνας της ΔΕΗ με την TERNA Energy.
Τα έργα αντλησιοταμίευσης Βροχόνερα και Λάδωνας εντάχθηκαν στο δεκαετές σχέδιο του ENTSOe για πρώτη φορά το 2024.
Στα ελληνικά έργα διασυνδέσεων περιλαμβάνονται τα έργα Green Aegean του ΑΔΜΗΕ, GREGY του ομίλου Κοπελούζου, GAP της Eunice, και Great Sea Interconnector του ΑΔΜΗΕ, αλλά και οι διασυνδέσεις Κρήτης-Αττικής, Μελίτη-Μπιτόλα, Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας Ιταλίας του ΑΔΜΗΕ.
Επενδύσεις σε υποδομές
Το προσχέδιο TYNDP του ENTSO-E δείχνει τις στρατηγικές επενδύσεις υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που διασφαλίζουν ότι το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης μπορεί να εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ και των κρατών μελών για το 2030, το 2040 και το 2050, παρέχοντας παράλληλα θετικό αντίκτυπο στο κόστος του συστήματος.
Το νέο TYNDP περιγράφει τις περαιτέρω επενδύσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μειώσουν το συνολικό κόστος του συστήματος.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι έως το 2040, 108 GW πρόσθετης διασυνοριακής δυναμικότητας θα ήταν επωφελής για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφράζεται σε πάνω από δύο ευρώ εξοικονόμηση κόστους του συστήματος.
Μέχρι το 2050, επιπλέον 224 GW διασυνοριακής χωρητικότητας δικτύου μεταφοράς και 540 GW χωρητικότητας αποθήκευσης θα ήταν οικονομικά αποδοτικά. Αυτές οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα που ενισχύει την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Μεγάλες προκλήσεις
Η έκθεση του Entso εντοπίζει επίσης βασικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων διαδικασιών αδειοδότησης και της ανάγκης για ανθεκτικές και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τεχνολογίες δικτύου.
Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση έργων υποδομής ζωτικής σημασίας.
Το TYNDP καταδεικνύει πώς η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται όχι μόνο περισσότερες διασυνοριακές διασυνδέσεις, αλλά και βελτιωμένη ανάπτυξη εθνικών δικτύων που θα χρειαστούν σημαντικές ενισχύσεις. Το TYNDP 2024 περιλαμβάνει μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο 178 έργα μεταφοράς και 33 έργα αποθήκευσης θα συνέβαλαν στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης.
www.worldenergynews.gr