Της Ελένης Μπότα
Δύο δημοπρατήσεις σημαντικών έργων άνω των 100 εκατ. ευρώ βάζει εμπρός το Υπουργείο Υποδομών το φθινόπωρο.
Πρόκειται για το έργο της κατασκευής τους φράγματος Χαβρία, καθώς και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα στις 6 Σεπτεμβρίου βγαίνει προς δημοπράτηση το έργο Διευθέτησης Ρεμάτων στην περιοχή Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης. Στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων ομβρίων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή του Ωραιοκάστρου στη Δυτική Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από τον κόμβο της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού μέχρι την Εγνατία οδό που θωρακίζεται σε μεγάλο βαθμό.
Τα έργα αφορούν στους χειμμάρους Δενδροποτάμου, Ανατολικά Γαλήνης, Ανατολικά Ωραιοκάστρου και Ασημάκη.
Το έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 15,5 εκατ. ευρώ (12,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο έχει εκτιμώμενη διάρκεια 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Επίσης για την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς είναι το πρώτο φράγμα που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 85,4 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι για το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι οικονομικοί φορείς
– ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,
-Ένωση Εταιρειών INTRAKAT – SUEZ EAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.
– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
Το έργο αναμένεται να καλύψει το 33% των υδρευτικών αναγκών της Χαλκιδικής και θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της περιοχής σε πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιοτικής κατάστασης πόσιμου νερού και στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού και δημιουργία νέων.
Συγκεκριμένα, θα αντιμετωπίσει θέματα ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Πολυγύρου και Ορμυλίας του Δήμου Πολυγύρου, Κασσάνδρας και Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας, καθώς και των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων Αγ. Μάμαντα και Νέας Ποτίδαιας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών του Δήμου Νέας Προποντίδας και της Τοπικής Κοινότητας Πυργαδικίων της Δημοτικής Ενότητας Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη.
Εξαιτίας της σημασίας του, το έργο αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας.