Ολοένα και ενισχύεται το «πακέτο» της ανάπτυξης νέων κτιρίων που προωθούνται με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα με τον «λογαριασμό», για την ώρα, να «γράφει» συνολικό ποσό άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μεγάλο μέγεθος, που προκαλεί το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των ισχυρών του χώρου των κατασκευών, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά τόσο στις τάξεις των «BIG 5», δηλαδή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Intrakat, αλλά και άλλων τεχνικών γκρουπ, όπως οι Archirodon, ΘΕΜΕΛΗ, ΕΡΕΤΒΟ κ.λπ., όσο και στις εταιρείες real estate. Σημειώνεται ότι σε κάποιους διαγωνισμούς ήδη έχουν κατατεθεί αρχικές προσφορές (π.χ. για τα 13 Κέντρα Πολιτικής Προστασία, για φοιτητικές εστίες και άλλα).

Τόσο οι διαγωνισμοί που είναι ήδη σε εξέλιξη, ανεξαρτήτως της φάσης που βρίσκονται, όσο και τα projects που προωθούνται ή σχεδιάζονται, δημιουργούν μια σημαντική «μάζα» έργων των οποίων η υλοποίηση προωθείται μέσω ΣΔΙΤ.

Ήδη έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την κατασκευή των κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα δικαστικά μέγαρα σε 12 περιοχές της χώρας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200-300 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να προβλέπει τρεις ξεχωριστούς διαγωνισμούς. Ο πρώτος θα αφορά τα δικαστικά μέγαρα της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο), ο δεύτερος εκείνα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Σέρρες και Κιλκίς) και ο τρίτος διαγωνισμός τα ακίνητα της Θεσσαλίας (Λαμία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλος).

Επίσης, στη λίστα ξεχωρίζει και η κατασκευή του νέου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, με ενδεικτικό κόστος 113 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλα πρόσφατο project αφορά στην περίφημη «Πολιτεία Καινοτομίας» που σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Πειραιώς, στην έκταση του πρώην εργοστασίου Χρωπεί. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την ανακατασκευή ή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών κ.α.

Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός, ύψους 255 εκατ. ευρώ, που αφορά στη μελέτη, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο, στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις, που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η συνολική περίοδος εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 30 έτη, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με την λειτουργία.

Ωστόσο, υποδομές φοιτητικών εστιών μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ προωθούνται επίσης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ αλλά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ύψους 116 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ενδιαφέρον από ισχυρά σχήματα έχει καταγραφεί και για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην κατασκευή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προωθείται από την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ο διαγωνισμός για τη μελέτη, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 17 νέων σχολικών μονάδων, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 120 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία (θα είναι τα πρώτα σχολεία-ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής και άλλων περιοχών) αλλά και το έργο για την κατασκευή τριών αστυνομιών διευθύνσεων στην περιφέρεια.