Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, η οποία έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα προγράμματα για την πυρόπληκτη περιοχή της ανατολικής Αττικής.
Φαίνεται πως οι πολεοδομικές παρανομίες που υπήρχαν πριν από τη φονική πυρκαγιά και συνέβαλαν στον πολλαπλασιασμό των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές είναι το ζητούμενο αυτής της αιφνίδιας προστριβής, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, με κοινή ανακοίνωσή τους, διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως «εκβιαστικές τακτικές συμφερόντων που δεν επιθυμούν κανόνες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Επισημαίνουν ότι οι παροχές προς τους πυρόπληκτους ήταν αυξημένες σε σχέση με άλλες καταστροφές και χορηγούνται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν.

Πρότυπος οικισμός
«Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρότυπο οικισμό, ενώ αυτό που φαίνεται ότι πλησιάζει πλέον απειλητικά είναι ο ανύπαρκτος οικισμός» τονίζει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων-Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση όλων των κατοικιών, με προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους.
Από την κριτική της όμως αποκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες της διαμαρτυρίας. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
◼ Επρεπε να εφαρμοστεί το διάταγμα του 1979 με βάση το οποίο μετά από φυσικές καταστροφές επισκευάζονται ή ανασκευάζονται όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια. Εγκαλεί την κυβέρνηση ότι προτίμησε να εμπλακεί σε κυκεώνα νομοθετημάτων «με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία άδεια στο Μάτι».
◼ Είναι αόριστη και χωρίς χρονοδιάγραμμα η εξαγγελία για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), ενώ δεν αξιοποιούνται μελέτες και τοπογραφικές αποτυπώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την επίσπευση της ανοικοδόμησης.
◼ Δεν υπάρχει προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών (fast track), με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμα και στην παραλαβή των φακέλων έκδοσης αδειών.
◼ Ορίζεται η Διεύθυνση Δασών αρμόδια για την έκδοση βεβαιώσεων για τον δασικό ή μη χαρακτήρα μιας ιδιοκτησίας, παρά τις δηλώσεις υπουργών ότι «το Μάτι δεν είναι δάσος».
Στην κοινή απάντησή τους τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του συνόλου του συντονιστικού των κατοίκων από το Μάτι με υπηρεσιακά στελέχη, στην οποία δεν διατυπώθηκαν ανάλογες διαμαρτυρίες ή διαφωνίες.
«Φαίνεται ότι ορισμένοι παραμένουν αμετανόητοι και θέλουν να αναπαράξουν το στρεβλό μοντέλο άναρχης δόμησης και ρυμοτόμησης της περιοχής, εξυπηρετώντας συμφέροντα που διαμέλιζαν εκτάσεις σε οικόπεδα προς ανέγερση κατοικιών σε ρέματα, δάση και παραλίες» υπογραμμίζουν τα δύο υπουργεία και προσθέτουν: «Στη μνήμη των θυμάτων δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό».
Επικαλούνται τη συνεχή συνεργασία με τους κατοίκους και αναφέρουν ότι «η περιοχή ήδη, με όσα έχουν γίνει, αλλάζει όψη, αποκαθίσταται και βελτιώνεται».
Απαντήσεις
Απαντούν όμως σε όλα τα θέματα που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή και αναφέρουν συγκεκριμένα:
◼ Εφαρμόζεται το διάταγμα του 1979, αλλά έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην αναπαραχθεί το πολεοδομικό χάος και η ανομία, όπως καταπατήσεις ρεμάτων, παραλιών και αιγιαλού, αλλά και να δημιουργηθεί ασφαλές οδικό δίκτυο που έλειπε από την πυρόπληκτη περιοχή. Γι’ αυτό ψηφίστηκαν ειδικές διατάξεις για την έκδοση αδειών δόμησης σε ακίνητα που πριν από τη φονική πυρκαγιά είχαν κατασκευαστεί μέσα στο ρέμα Παπά και σε συγκεκριμένους δρόμους του οικισμού.
◼ Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο δεν έχει αναστείλει καμία άδεια επισκευής και αποκατάστασης των ζημιών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ενημερωθεί από οποιονδήποτε φορέα για μελέτη ή τοπογραφική αποτύπωση που αφορά το Μάτι. Μπορεί να υπάρχουν μελέτες σε ιδιωτικά γραφεία, στις οποίες όμως δεν μπορεί να στηριχθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός.
◼ Μέσα στο πρώτο 24ωρο από την καταστροφή συστάθηκαν οι Τομείς Αποκατάστασης, στους οποίους υπηρετούν 45 υπάλληλοι που ασχολούνται αποκλειστικά με την αποκατάσταση των κτιρίων. Εχουν κατατεθεί οι φάκελοι για 49 άδειες επισκευής, από τις οποίες 8 αφορούν ακίνητα στο Μάτι. Εχουν εκδοθεί 3 και ολοκληρώνεται η διαδικασία σε άλλες τέσσερις.
◼ Είναι απολύτως ανακριβές πως δηλώθηκε ότι το Μάτι δεν είναι δάσος. Αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ για το υπόλοιπο κομμάτι του, που εμπίπτει στη δασική νομοθεσία, το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών. Προχώρησε σε ανάρτηση του δασικού χάρτη και ψήφισε διάταξη με την οποία οι δασικές υπηρεσίες χορηγούν αμέσως βεβαίωση για ακίνητα που περιλαμβάνονται σε αυτούς, ενώ με την ισχύουσα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες στις υπόλοιπες περιοχές πρέπει να περιμένουν την επικύρωσή τους.