Χθες άρχισε η εμπορική λειτουργία της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης – αποθήκευσης (FSRU) φυσικού αερίου της εταιρίας Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, καθιστώντας την ακριτική πόλη ενεργειακή πύλη για όλα τα Βαλκάνια. Οι μέτοχοι είναι η Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz -ο Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας- (20%).
Κρίσιμο έργο
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα κρίσιμο έργο για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Μάλιστα, πριν ακόμα παραδοθεί, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, καθώς έχει ήδη δεσμευθεί σε μακροχρόνια βάση το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG έχει μήκος περίπου 300 μέτρα, μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη και στις 26 Νοεμβρίου 2023 ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αλεξανδρούπολη. Εφτασε στις 17 Δεκεμβρίου 2023 και η πρόσδεσή του ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2023. Είναι αγκυροβολημένο 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την ακτή της Μάκρης. Περιλαμβάνει δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 153.500 κυβικών μέτρων LNG και υπολογίζεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να εφοδιάζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου ανά έτος.
Διαδικασία
Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG μεταφέρουν το υγροποιημένο φορτίο μέσω κρυογενικών σωλήνων στις δεξαμενές της πλωτής μονάδας (FSRU). Στη συνέχεια, το LNG αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ. προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία τεσσάρων χιλιομέτρων, καταλήγει στον νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης, όπου συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Το… έναυσμα
Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης κατασκευής του FSRU, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι. Τότε, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως το FSRU καθιστά την Ελλάδα σημαντικό «ενεργειακό παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα, «συμβολίζει ακριβώς την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου. Ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας, ενός έργου με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, ενός έργου που -τα έφερε έτσι η ζωή και οι διεθνείς συγκυρίες, και η βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- αποκτά μία ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς», είχε πει.