Πλοία, ενέργεια, ακόμη και ανεμογεννήτριες θα παράγονται σύντομα στην Αττική και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλησιάζει η στιγμή που το ναυπηγείο θα αλλάξει χέρια και από τον Ειδικό Διαχειριστή θα περάσει στον νέο επενδυτή, τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.
Η αλλαγή σκυτάλης αναμένεται να γίνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε το θέμα της αποζημίωσης των εργαζομένων και πλέον το ναυπηγείο είναι καθαρό από οποιαδήποτε χρέη προς προσωπικό. Το θέμα χειρίστηκε το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα η γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη. Το ποσό που καταβλήθηκε στους εργαζόμενους θεωρείται υπέρογκο και πιθανώς να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ που διεκδικούσαν αρχικά.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έπειτα από σχεδόν 14 μήνες που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, μπαίνει ο νέος επενδυτής στο ναυπηγείο. Και, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο εφοπλιστής προτίθεται να διαθέσει 200-300 εκατ. ευρώ προκειμένου να το καταστήσει το πιο σύγχρονο και πιο μεγάλο ναυπηγείο της Μεσογείου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του νέου ναυπηγείου είναι η δημιουργία νέων πλοίων μεγάλου μεγέθους, τόσο εμπορικών όσο και αμυντικών. Το τελευταίο θα ισχύσει εφόσον η γαλλική Naval αναλάβει την κατασκευή των τριών κορβετών στις οποίες θέλει να προχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό. Η γαλλική εταιρεία έχει αναφέρει ότι θα κατασκευάσει τις δύο από τις τρεις κορβέτες στην Ελλάδα, ενώ έχει προκρίνει ως συνεργάτη της τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ωστόσο, το συμβόλαιο αυτό δεν θεωρείται σίγουρο. Επίσης, οι αμυντικές ναυπηγήσεις δεν περιορίζουν τα σχέδια του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου. Ο βασικός του στόχος παραμένει η δημιουργία νέων μεγάλων και σύγχρονων σκαφών αναψυχής (κότερα). Ακόμη, στις προθέσεις του είναι η κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από LNG. Σημειώνεται ότι ο ίδιος διαθέτει LNG Carriers και επομένως ελέγχει το κόστος μεταφοράς. Επιπλέον, διαθέτει σύγχρονα πλοία που συνιστούν πλωτούς σταθμούς αεριοποίησης LNG.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η συμφωνία που έχει συνάψει η εταιρεία του, Dynagas, με τη γερμανική κυβέρνηση για τη μεταφορά LNG και την αεριοποίησή του στη χώρα αυτήν ξεπερνά σε ύψους το 1,7 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα σχέδια του εφοπλιστή για τον Σκαραμαγκά δεν τελειώνουν εδώ. Ο ίδιος σκοπεύει στην έκταση άνω των 600 στρεμμάτων να δημιουργήσει και ισχυρή βιομηχανική παραγωγή. Η παραγωγή αυτή θα εστιάσει στον σχεδιασμό και την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών, την κατασκευή βαριάς χρήσης drones κ.λπ. Προς την κατεύθυνση αυτήν, η εταιρεία του αναμένεται να επενδύσει συστηματικά σε νέα υλικά κατασκευών, όπως είναι τα ανθρακονήματα, σε νέες μεθόδους κατασκευής (Industry 4.0) κ.λπ.
Ο πιο σημαντικός στόχος, ωστόσο, είναι η κατασκευή σκαφών που αξιοποιούν ειδικά υλικά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά και πιο ελαφριά.