Τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ δεν μονοπωλούν μόνο οι μεγάλοι παίκτες του ενεργειακού κλάδου αλλά και οι μικρότεροι.
Ο ανερχόμενος τομέας της πράσινης ενέργειας είναι ένα πεδίο με πολλές προοπτικές και αυτό ακριβώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και επενδυτές μικρότερης κλίμακας.
Η δεδομένη ενεργειακή μετάβαση και οι πρόσφατες αποφάσεις για ενεργειακή αυτονομία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο δημιουργούν εύφορες συνθήκες για επενδύσεις σε υποδομές ΑΠΕ.
Το γεγονός αυτό στην Ελλάδα επισφραγίζεται με τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων στη ΡΑΕ, για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε το ypodomes.com, μόνο στον κύκλο Φεβρουαρίου 2022 οι νέες αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ στον κύκλο Φεβρουαρίου 2022 έφτασαν τις 223.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως τα έργα προωθούνται από επενδυτές όλων των βαθμίδων. “Μικροί” και “μεγάλοι” παίκτες σχεδιάζουν υποδομές ΑΠΕ με στόχο την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προδιαγράφει ο κλάδος.
5 νέα αιολικά
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΡΑΕ, χορήγησε βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για πέντε νέες υποδομές που αφορούν αιολικά πάρκα με 150 ΜW.
Η PRENEAL VECTOR ΑΥΓΟ ΑΕ εξασφάλισε βεβαίωση για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει 13 ανεμογεννήτριες και θα βρίσκεται στο Δήμο Πύλης, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η ίδιων συμφερόντων εταιρεία (PRENEAL VECTOR ΛΙΒΑΔΙ) προωθεί έναν ακόμα αιολικό σταθμό ισχύος 8 MW στη θέση «ΤΟΥΡΛΙ ΖΕΜΕΝΟΥ», του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας Αντίκυρας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι διαδικασίες για αυτή τη μονάδα τρέχουν από το 2020.
Βεβαίωση για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 35 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 34,5 MW χορηγήθηκε και στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ. Το σχέδιο προβλέπει σταθμό με 7 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Λαμιέων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η VIORES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Εξασφάλισε βεβαίωση για δύο υποδομές. Αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται πως έχει συγγενικούς δεσμούς με την EDF Renewables, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.
Η πρώτη αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 32,4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32,4 MW και η δεύτερη αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 18 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18 MW. Και οι δύο σταθμοί θα βρίσκονται σε θέσεις του Δήμου Θηβαίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η τελευταία υποδομή σχεδιάζεται από την ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ και αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 13,2 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,0 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο η εγκατάσταση θα βρίσκεται στη Μαύρα Λιθάρια , του Δήμου Σιντικής , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σταθμός αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες.