Μέχρι τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην εργαστάσιο της Kodak στο Μαρούσι από την Noval.
Η επένδυση θα υλοποιηθεί μέσω της εταιρείας “THE GRID Α.Ε.” (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Brook Lane).
Το οικόπεδο έχει συνολικό εμβαδόν 16.181,58 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής.
Εντός του οικοπέδου υπήρχε κτισμένο κτίριο που στέγαζε τις υπηρεσίες της εταιρείας Kodak, εγκαταλειμμένο από χρόνια, το οποίο κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο της νέας ανάπτυξης τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο κτίρια σχήματος Γ τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο.
Το κάθε κτίριο θα αποτελείται από 2 διακριτούς όγκους, οι οποίοι θα ενώνονται μεταξύ τους με φαρδιές γέφυρες.
Το κάθε κτίριο θα έχει 5 υπέργεια επίπεδα, ενώ το συνολικό ύψος του κτιρίου είναι 19.25μ Οι χρήσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
– Ισόγειο: χρήση Γραφείων, Καταστημάτων, Εστιατορίων.
– Πατάρια Ισογείου & Πρώτος Όροφος: χρήση Γραφείων, Καταστημάτων,
Εστιατορίων, ενώ στον δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο όροφο προβλέπεται η χρήση γραφείων.
Η εξυπηρέτηση των ως δύο κτιρίων θα γίνεται με τη δημιουργία 3 υπογείων, ενιαίων για τα 2 κτίρια, τα οποία θα έχουν 595 θέσεις στάθμευσης. Εξ αυτών οι 30 θέσεις προορίζονται και είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για χρήση από ΑΜΕΑ. Επιπλέον τμήμα των συνολικών θέσεων διαθέτει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων.
Το κτιριακό συγκρότημα θα είναι ενεργειακής κλάσης Α+. Ο σχετικός σχεδιασμός στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών. Προβλέπεται η εγκατάσταση δύο ανεξάρτητων συστημάτων, BMS, σύστημα κεντρικού ελέγχου κτιρίου και συστήματος επιτήρησης ηλεκτρικών καταναλώσεων κτιρίου με σκοπό την επίβλεψη της σωστής λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου και ο έλεγχος/καταγραφή των καταναλώσεων.
Η όλη εγκατάσταση ενισχύεται ενεργειακά με φωτοβολταϊκά πάνελ. Η πολιτική διαχείρισης του κυρίου του έργου στοχεύει στην ελαχιστοποίηση ενεργειακών αναγκών, δεδομένου ότι ο συνολικός σχεδιασμός στοχεύει στην πιστοποίηση του κτιρίου κατά LEED και WELL
Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα 48 κτίρια έχουν λάβει την πιστοποίηση LEED. Μεταξύ αυτών το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Orbit, η Εθνική Πινακοθήκη και άλλα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται σε 78,4 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του υπολογίζεται στους 27 μήνες. Ο εκτιμώμενος πληθυσμός των κτιρίων (επισκέπτες και εργαζόμενοι), βάσει κτηριοδομικού κανονισμού, εκτιμήθηκε σε 2.500 άτομα περίπου.