Στην αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξέλεγκτης δόμησης στη Σαντορίνη προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσα από το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο περιορισμός αφορά στην περιοχή της Καλντέρας του Δήμου Θήρας έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 και αφορά στην έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια, σε επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Επίσης, με βάση το ίδιο νομοσχέδιο η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης καλείται να διενεργεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 έλεγχο στο σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία από τη στιγμή που θα ισχύσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Σε επικοινωνία που είχε το Build με τον Δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο, αναφέρει ότι ο Δήμος έχει τοποθετηθεί σαφώς για το θέμα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί άλλες κλίνες και νέα δόμηση στο νησί. «Υποδεχόμαστε με χαρά την αναστολή των οικοδομικών αδειών. Δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, σε μία προσπάθεια ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υλοποιείται, δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη δόμηση».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η τοπική ΥΔΟΜ είναι υποστελεχωμένη και το προσωπικό καλείται να εξυπηρετήσει έξι νησιά που υπάγονται στον δήμο Θήρας με μόλις 2-3 μηχανικούς. Συγκεκριμένα, η Πολεοδομία Θήρας, εκτός της Σαντορίνης, εξυπηρετεί τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Ιό, την Ανάφη και τη Θηρασιά. «Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η εκτός σχεδίου οικοδόμηση γιατί αυτό επιφέρει και οικονομίες συνέπειες εκτός των υπολοίπων. Αρκετοί ιδιοκτήτες επιθυμούν να χτίσουν σε περιοχή που βρίσκεται μακριά από οικισμούς, επιδιώκοντας την ηρεμία και την απομόνωση που αυτές προσφέρουν. Ταυτόχρονα έχουν την απαίτηση να έχουν ύδρευση, αποχέτευση, ρεύμα. Ωστόσο δημιουργούνται οικισμοί χωρίς κανέναν σχεδιασμό και υποδομές. Εάν θέλει κανείς να δημιουργήσει νέο οικισμό, πρώτα πολεοδομεί, καταρτίζει πράξη εφαρμογής και αναπτύσσει τον οικισμό», αναφέρει ο κ. Ζώρζος.

Παράταση έως το τέλος του 2024 για το Ειδικό Πολεοδομικό
Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, έχει λάβει αναστολή έως το τέλος του 2024 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Θα έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη και να τεθεί κατόπιν σε διαβούλευση μετά την τελευταία παράταση που έλαβε στις 4 Αυγούστου». Στο νησί διαμένουν μόνιμα 25.000 κάτοικοι, αριθμός που απέχει από τους περίπου 15.500 κατοίκους που δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόκλιση προκύπτει από τη μη συμμετοχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην απογραφή του 2021. «Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός του νησιού κυμαίνεται από 120.000 έως 150.000 χιλιάδες άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των διερχόμενων, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο του νησιού είναι διεθνές».