«Προσβλέπουμε στην εξωστρέφεια του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας», τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο (Toronto Economic Forum II), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.
«Η Έρευνα και η Καινοτομία βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής μας στρατηγικής για βιώσιμη ανάπτυξη που βασίζεται στην γνώση», ανέφερε ο κ. Σενετάκης σημειώνοντας: «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εξίσου καλά και τα επόμενα χρόνια. Και αυτή η αισιοδοξία διαμορφώνει και ενισχύει το μήνυμα μας “Καινοτομία Παντού”».
Με άξονα την Έρευνα και την Καινοτομία, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε τη σημασία της περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τον Καναδά, οι οποίες μετρούν ήδη οχτώ δεκαετίες σε διπλωματικό επίπεδο, με μια πολύ σημαντική παρουσία της ελληνικής Διασποράς στην καναδική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξε την μακρά εμπειρία της Ελλάδας στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσήλωση στον στόχο της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού της πλατφόρμας «Elevate Greece», η οποία περιλαμβάνει πλέον 800 startups, αλλά και στην ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός επεσήμανε: «Η συμμετοχή μου στο Toronto Economic Forum μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω για την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, όπως και για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος – Καναδά. Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας ανοίγει διαύλους για την επιτάχυνση της ερευνητικής διαδικασίας και την καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εθνική μας στρατηγική για την Ε&Κ, καθώς η υπογραφή του θα ενισχύσει τη συνεργασία των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας, θα ενδυναμώσει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, προσελκύοντας Έλληνες ερευνητές ώστε να επιστρέψουν στην χώρα τους».