Ανάπλαση Ελληνικού, Φαληρικός Όρμος, Πυρκάλ, ΧΡΩΠΕΙ, Βοτανικός, Τατόι σε συνδυασμό με την ανάπλαση της Βασσιλίσης Όλγας και των προσόψεων των κτιρίων της Αθήνας (μέσω των προγραμμάτων Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ) είναι μερικά μόνο από τα έργα που θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια αλλάζοντας και αναβαθμίζοντας ριζικά την εικόνα της πρωτεύουσας.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι αυτή του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό.
Η επένδυση στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού από τη Lamda Development θεωρείται καταλύτης για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ελληνικής οικονομίας. Το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο παραλιακό μέτωπο θα αναπλαστεί πλήρως, θα είναι δημόσιο και ελεύθερο για όλους τους πολίτες της Αττικής, ενώ παράλληλα, οι κάτοικοί θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.
Επιπλέον, η συγκρότηση ενός νέου πόλου με μικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), και η κατασκευή του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος που θα συμπεριλαμβάνει καζίνο, συνεδριακές και εμπορικές χρήσεις, παράλληλα με την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που θα επηρεάσουν με θετικό πρόσημο τους δήμους των νοτίων προαστίων, δημιουργώντας έσοδα και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την τοπική οικονομία.
Σημαντικές αλλαγές στο real estate του κέντρου αναμένεται να επιφέρει το project που σχεδιάζεται στο ακίνητο της Πυρκάλ και το οποίο προβλεπει την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών 9 Υπουργείων.
Με την κατασκευή του έργου, πολλά κτίρια αναμένεται να αποδεσμευτούν στο κέντρο τη Αθήνας, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει.
Το projecτ της Πυρκάλ προβλέπει την μεταφορά των υπηρεσιών από 127 συνολικά κτίρια των υπουργείων, από τα οποία άλλα στεγάζονται σε χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων μισθωμένους από το Ελληνικό Δημόσιο (107 κτίρια) και άλλα σε ιδιόκτητα κτίρια του (20 κτίρια), βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αυτά να συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό.
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το project της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, προύπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο έργο αφορά τα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό και περιλαμβάνει έργα οδοποιίας, ποδηλατόδρομου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 33,7 εκατ. ευρώ. Εχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 7,14 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Το δεύτερο έργο αφορά επίσης έργα ανάπλασης τα οποία συνοψίζονται σε έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της “Διπλής Ανάπλασης” και του Ναυτικού Οχυρού. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 42,04 εκατ. ευρώ. Εχει υπολογιστεί επίσης κονδύλι 13,86 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.
Το τρίτο έργο αφορά παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την οργάνωση και υλοποίηση των έργων, με το κόστος να φτάνει στα 2,96 εκατ. ευρώ.
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται τον Σεπτέμβριο 2025 και η οριστική περαίωσή τους το τέταρτο τρίμηνο του 2025.
Μέσα στο 2023 θα αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα, που μάλιστα περιλαμβάνει μια εμβληματική ανάπλαση, αυτήν της παλιάς βιομηχανικής μονάδας “ΧΡΩΠΕΙ”, η οποία παραμένει σε εγκατάλειψη για τουλάχιστον 40 χρόνια.
Η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας δρομολογείται μέσω ΣΔΙΤ και είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στα περίπου 18.000 τ.μ. της θα φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστούς, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία των έργων της δεύτερης φάσης της ανάπλασης Φαλήρου. Το αντικείμενο των έργων θα είναι η δημιουργία του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων που θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θα ενοποιήσει το κομμάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τον Άλιμο, καθιστώντας πλέον την παράκτια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη για τους κατοίκους όχι μόνο των γύρω δήμων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του −εν πολλοίς αναξιοποίητου− παραλιακού μετώπου, μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει και το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του θερινού ανακτόρου στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εργασίες για την ενίσχυση της λιθοδομής, την αποκατάσταση του δυτικού αετώματος της στέγης, την τοποθέτηση ανελκυστήρα, την προσθήκη ράμπας, τη συντήρηση ξύλινων δαπέδων, την αποκατάσταση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης, την προσθήκη συστήματος γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κ.ά. Το κτίριο αναμένεται να αποδοθεί στο κοινό στα τέλη του 2025.