Η προωθούμενη από το ΥΠΕΚΑ νέα αδειοδοτική διαδικασία προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά την ωρίμανση των έργων ΑΠΕ ώστε η χώρα μας να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στα πλαίσια αυτά και ενώ οι υπηρεσίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην παραπάνω διαδικασία έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της ύπαρξης «τρυπών» στους κυρωμένους δασικούς χάρτες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ζητούμενη επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Τι είναι λοιπόν αυτές οι τρύπες στους κυρωμένους δασικούς χάρτες;
Οι «τρύπες» αυτές είναι περιοχές στις οποίες υπάρχουν αντιρρήσεις από ιδιώτες αλλά κυρίως από Δήμους και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ως προς το δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, συγχέοντας πολλές φορές το χαρακτηρισμό της έκτασης με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα αντιρρήσεις επί εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης, ενδεχομένως και παραπάνω, που κατά συντριπτική πλειοψηφία αφορά δασικές εκτάσεις και παρόλο το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία είχε συστήσει στους ενδιαφερομένους να μην προχωρούν σε αντιρρήσεις που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού οι αντιρρήσεις αφορούν μόνο τον χαρακτήρα της έκτασης όπως προαναφέρθηκε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μεγάλες εκτάσεις οι οποίες είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη κυρίως φ/β έργων να εμφανίζονται οι παραπάνω αντιρρήσεις και οι οποίες αργούν σημαντικά να εξεταστούν λόγω του όγκου των αιτημάτων και του διαθέσιμου προσωπικού που συμμετέχει στις αρμόδιες επιτροπές. Χαρακτηριστικά στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν κατατεθεί 19.000 αντιρρήσεις για 4 επιτροπές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ασφυξία» στις υπηρεσίες και τους επενδυτές.
Το παραπάνω θέμα φυσικά εμποδίζει σημαντικά την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και δη έργων μεγάλης κλίμακας καθώς μιλάμε για άγονες εκτάσεις μακριά από οικισμούς με μηδενική γεωργική χρήση κατάλληλες μόνο για περιορισμένη κτηνοτροφική χρήση και κυρίως ανάπτυξη φ/β έργων.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις να τηρηθούν οι ανταγωνιστικές προθεσμίες της νέας νομοθεσίας
Οι λύσεις που προτείνονται μετά από συζητήσεις με φορείς της αγοράς και την Δασική Υπηρεσία είναι η άμεση σύσταση σημαντικά περισσότερων επιτροπών για την αντιμετώπιση των αντιρρήσεων και ενίσχυση του υπάρχοντος αριθμού μελών με ιδιώτες Δασολόγους μέλη του ΓΕΩΤΕΕ.
Επιπρόσθετα, προτείνεται η σύσταση επιτροπών αποκλειστικά και κατά προτεραιότητα για εξέταση αντιρρήσεων σε εκτάσεις που αφορούν έργα ΑΠΕ.
Θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες λύσεις θα συμβάλλουν θετικά στην ομαλή εφαρμογή του νέου νόμου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την σημαντική επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ΑΠΕ στα πλαίσια των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων που έχουν τεθεί.

*Ο Κωνσταντίνος Γκαράκης είναι Ενεργειακός Μηχανικός, ΜSc, MA, MBA, Tμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής