Στα δύο ή και σε τρία τμήματα μπορεί να χωριστεί ο μεγάλος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα «ρολόγια» της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία, η διοίκηση του διαχειριστή προχωρά προσεκτικά την υπόθεση της τεχνικής αξιολόγησης των επτά υποψηφίων ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην οκταετή καθυστέρηση του πρώτου, πιλοτικού έργου. Όπως εξηγούν, ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη δεν επικεντρώνεται σε λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές, αλλά στην παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης.
Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση, και λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιδιώκει να επιταχύνει την ψηφιοποίηση των ενεργειακών δικτύων. Η απουσία έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, την παροχή στοχευμένων επιδοτήσεων αλλά και κινήτρων εξοικονόμησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Επιπλέον, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια έγκαιρης αποκατάστασης βλαβών, ζήτημα για το οποίο υπάρχουν μόνιμα παράπονα στον ΔΕΔΔΗΕ. Η αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης, από το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα μέχρι τους έξυπνους μετρητές αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΔΕΗ, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε παρουσίαση.
Ψηφιακοί μετρητές για την καταπολέμηση της ρευματοκλοπής
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται προσεκτική με τον διαγωνισμό ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να βιαστεί ώστε να καλύψει και τις απαιτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η διοίκηση της ρυθμιστικής αρχής θεωρεί πως μόνο με τους έξυπνους μετρητές θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ρευματοκλοπών που τα τελευταία χρόνια είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει να περιοριστούν στο μισό οι λεγόμενες μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές, κ.λπ.), από το 10% σε 5% μέχρι το τέλος του 2030.
Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, με βάση τα συμφωνηθέντα με την ΡΑΕ. Φέτος, πάντως, που υπήρχε πρόβλεψη για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, το χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί οπότε πρέπει να επιταχυνθούν οι εγκαταστάσεις τα επόμενα χρόνια.
Στον διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, συμμετέχουν, πάντως, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς. Κομμάτι της σύμβασης διεκδικούν η αμερικανική ITRON, η Landis+Gyr που εδρεύει στην Ελβετία αλλά έχει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα, η σλοβένικη Iskraemeco, η ιταλική Gridspertise, η αμερικανική Honeywell μέσω της ρουμανικής θυγατρικής της Elster Rometrics, η ελληνική Protasis που εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γαλλική Sagemcom και ο δανέζικος όμιλος Netcompany Intrasoft.