Πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα σηματοδοτήσει μια νέα τεχνολογική επανάσταση υλοποιεί ο αμερικανικός οργανισμός DARPA. Το σύστημα POWER βασίζεται στη χρήση λέιζερ για τη μετάδοση ενέργειας από πηγές στο έδαφος σε απομακρυσμένους δέκτες.
Μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καλώδια. Γίνεται; Ηταν το όνειρο του Νίκολα Τέσλα. Κι όμως τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το εξελίσσουν οι Αμερικανοί και είναι πιο κοντά από ποτέ. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για νέα τεχνολογική επανάσταση, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία, καθώς δημιουργεί νέες προδιαγραφές για τα έργα υποδομών και για τον σχεδιασμό κατοικιών και οικισμών.
Δεν είναι ακριβώς η άπιαστη «ακτίνα θανάτου» του Νίκολα Τέσλα, αλλά είναι κάτι που θεωρητικά τη θυμίζει σε πολλά. Ο αμερικανικός Οργανισμός Αμυνας για Προηγμένη Ερευνα (DARPA) το ονομάζει POWER (Persistent Optical Wireless Energy Relay) και είναι ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός επαναστατικού συστήματος ασύρματης μεταφοράς ενέργειας, η έναρξη του οποίου ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Το όραμα Τέσλα. Οταν, στις αρχές του 1900, ο μηχανικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα στράφηκε στον τραπεζίτη John Pierpont Morgan για ένα δάνειο 150.000 δολαρίων (πάνω από 4 εκατ. δολάρια σήμερα), είχε στο μυαλό του ένα οραματικό έργο, κάτι που η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε αδύνατο: Ηθελε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ασύρματο σύστημα επικοινωνιών. Ο J. P. Morgan (ιδρυτής της General Electric Company) έδωσε τα λεφτά στον Τέσλα με τα οποία, μεταξύ 1901 και 1905, ο τελευταίος έχτισε ένα εργοστάσιο στο Λονγκ Αϊλαντ που θα έμενε στην ιστορία ως ο Πύργος Wardenclyffe. Είναι ένας πύργος αναμετάδοσης στη βάση ενός συστήματος μετάδοσης μουσικής, ειδήσεων και ασφαλών στρατιωτικών επικοινωνιών παγκοσμίως και ασύρματα (μπορείτε να δείτε μια εκδοχή του στην ταινία «The Prestige» του Κρίστοφερ Νόλαν). Εν ολίγοις, είναι μια φουτουριστική τηλεπικοινωνιακή υποδομή που προβλέπει τα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και το Διαδίκτυο. Αλλά είναι επίσης πολύ περισσότερα, γιατί ο Tέσλα είχε ένα άλλο όνειρο: να μεταδίδει ενέργεια εξ αποστάσεως, ασύρματα. Στην πραγματικότητα, άλλο είναι να μεταδίδουμε τις ποσότητες ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τις τηλεπικοινωνίες, και άλλο να μπορούμε να μεταδίδουμε την ενέργεια που απαιτείται για άλλες εφαρμογές της καθημερινής ζωής. Θα ήταν μια πραγματική επανάσταση. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, το έργο του Τέσλα δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία.
Πρόγραμμα POWER. Ωστόσο, εάν η ιδέα του για ένα παγκόσμιο, ασύρματο σύστημα τηλεπικοινωνιών βρήκε τελικά πρακτική υλοποίηση στην κινητή τηλεφωνία και στο Διαδίκτυο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την ασύρματη μετάδοση ενέργειας. Και εδώ είναι που η DARPA μπαίνει στο παιχνίδι και σκοπεύει επίσημα να επιτύχει με το πρόγραμμα POWER περίπου 120 χρόνια μετά τον Τέσλα.
Οι τρεις εταίροι που συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη φάση (RTX, Draper και BEAM) θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν ασύρματα συστήματα μετάδοσης οπτικής ενέργειας, με στόχο να αποδείξουν τη σκοπιμότητα των βασικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού ενεργειακού δικτύου που θα λειτουργεί με την ταχύτητα του φωτός. Το POWER θα κάνει χρήση ακτίνων λέιζερ για τη μετάδοση ενέργειας από πηγές στο έδαφος σε απομακρυσμένους δέκτες. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται η χρήση δορυφόρων, drones, αλλά και φωτοβολταϊκών μετατροπέων της ενέργειας λέιζερ στον δέκτη.
Τρεις φάσεις. Αυτή η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει επιδείξεις κρίσιμων τεχνολογιών και αναμένεται να διαρκέσει είκοσι μήνες με επιπλέον τρεις μήνες αφιερωμένους στις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου. Η δεύτερη φάση, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025, θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών σε μια υπάρχουσα πλατφόρμα για μια εναέρια επίδειξη χαμηλής ισχύος, ενώ η τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος περιλαμβάνει μια πρακτική επίδειξη μέσω μιας εναέριας οπτικής διαδρομής που στοχεύει να παρέχει 10 Kw ενέργειας σε έναν επίγειο δέκτη που βρίσκεται 200 χλμ. μακριά από την πηγή λέιζερ. Η επιτυχία αυτού του έργου θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ριζικά τη σχέση της κοινωνίας με την ενέργεια.
Ενα παγκόσμιο ασύρματο δίκτυο διανομής θα μπορούσε πράγματι να καταστήσει διαθέσιμη την ενέργεια από το Διάστημα και επομένως δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προσπαθούν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, όπως η ESA με το έργο Solaris για την κατασκευή ηλιακών σταθμών σε τροχιά ή το Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.
(από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”)