Στον αέρα βρίσκονται οι νέες αντικειμενικές αξίες. Ο χρόνος είναι ελάχιστος και η άσκηση δύσκολη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι έτοιμες.
Όμως ένα μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας και οι δυο πλευρές διαπιστώνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – ακόμη και μετά τον διορισμό των εκτιμητών ακινήτων που θα εισηγηθούν τις νέες 10.000 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα- παραμένει το πιο δύσκολο τεχνικά θέμα.
Το ζήτημα βρέθηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον με ανώτερο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς θα προχωρήσει πιο γρήγορα». Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι δύσκολα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Οι εκτιμητές ακινήτων τα έχουν βρει σκούρα. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή και δύσκολη. Ειδικά για όσους ανέλαβαν να δώσουν νέες τιμές για 100 ή ακόμη και περισσότερες ζώνες. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα προλάβουν να έχουν έτοιμες τις εισηγήσεις τους με τις νέες τιμές μέχρι τις 15 Μαρτίου (σ.σ. τότε λήγει η διορία των 20 ημερολογιακών ημερών που έχουν στην διάθεσή τους).
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που οι εκτιμητές προλάβουν να εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να συγκρίνουν τις τιμές που θα προτείνουν οι εκτιμητές με τις τιμές που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών θα αναλάβει να δώσει λύση η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή η οποία ακόμα δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ενώ σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Προς νέα (;) παράταση
Ο χρόνος δεν επαρκεί για τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών και στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας με δεδομένο ότι οι αλλαγές που ενδεχομένως να απαιτηθεί να γίνουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα αποφασιστούν τον Μάιο ενώ τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα εκδοθούν τον Αύγουστο.
Πλασματικές τιμές
Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς οι νέες τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές αφού όπως λένε υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μια αγοραπωλησία ακινήτου αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια πολυκατοικία. Έτσι, οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων θα διατηρηθούν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και οι φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα σε τιμές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν αυξήσεις στις φθηνές, κυρίως λαϊκές περιοχές (Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα, Ελευσίνα) και μείωση στις άλλοτε ακριβές περιοχές. Ωστόσο, με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να είναι ανοιχτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να φουσκώσουν υπέρογκα το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι και κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες. Από τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι εκτιμητές δεν είναι δεσμευτικές και θα συγκριθούν με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα είναι περιορισμένες και δεν θα ανατρέπουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.