Με τον πύρινο εφιάλτη να σαρώνει την Βορειοανατολική Αττική τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε Βριλήσσια, Πεντέλη και Χαλάνδρι απαριθμούν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η οικονομική καταστροφή κόπων μιας ολόκληρης ζωής δεν αποδίδεται μόνο στην πυρκαγιά αλλά και στην έλλειψη ασφάλισης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον στη χώρα μας για ασφάλιση περιουσιών αναζωπυρώνεται μετά από φυσικές καταστροφές, μετά το πέρας της τραγωδίας σβήνει. Αποτελεσματικά τα ποσοστά «οχύρωσης» κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών και η περιορισμένη ρευστότητα στο μικρομεσαίο επιχειρείν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ενώ, την ίδια στιγμή, τα κίνητρα που προσφέρονται για ασφάλιση κρίνονται ως ανεπαρκή από την αγορά.
Το κίνητρο που δόθηκε τον περασμένο χρόνο γι’ ασφαλιση ύστερα από την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% δεν ήταν επαρκές προκείμενου περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ασφαλιστούν έναντι φυσικών φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα έρευνες καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα περίπου το 15-16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες σε ποσοστό περίπου 20%.