Τόπος προσφυγικός, μπολιασμένος με τα όνειρα και τις ελπίδες ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’ τα πάτρια εδάφη τους, αποτελεί το παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, γεγονός το οποίο έρχεται να υπογραμμίσει διαφυλάσσοντας την ιστορική μνήμη η ανέγερση ενός νέου μεγάρου με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και συμβολικό χαρακτήρα στη μνήμη των απανταχού Ποντίων, όπως παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, παρουσία υπουργών βουλευτών αλλά και της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το κράτος και με το κόστος κατασκευής να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Σπύρος Λάτσης και η Lamda Development, κατόπιν αποδοχής του σχετικού αιτήματος που τέθηκε από τον δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού, αναμένεται σε βάθος τριών χρόνων να παραδοθεί το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί ο τοπικός ποντιακός σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ έχουν προβλεφθεί χώροι για συνέδρια και εκδηλώσεις.
Ως κιβωτός και συνδετικός κρίκος του ποντιακού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο μέλλει να λειτουργεί ο νεοσύστατος οργανισμός, επουλώνοντας το τραύμα που σημειώθηκε έναν αιώνα πριν, όταν το 1922 Πόντιοι και Θράκες εκδιώχθηκαν από την Μικρά Ασία. “Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας”, ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση, “δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια· είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την ποντιακή ταυτότητά τους”.


Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς το γνωστό γραφείο Doxiadis Assossiates, ο Γιάννης Παζιάνος, με τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσούλο, με προτεραιότητα να αποτυπωθεί αισθητικά στο χώρο η ψυχή των Ποντίων. Κατά πώς φάνηκε από τα φωτορεαλιστικά πλάνα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό ανάπτυγμα που μέλλει να ανεβάσει περαιτέρω την αξία της περιοχής, συν τη μεγάλη ανάπλαση της Lamda Development που τελείται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Το κτίριο προσομοιάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά, ενώ μπροστά του θα υπάρχει μια στρογγυλή πλατεία προς τιμήν του πυρρίχιου χορού, καθώς και μια έκταση που θα αφεθεί κενή, ως σύμβολο για το κενό που άφησαν οι 353 αδικοχαμένες ψυχές των Ελληνοποντίων.