Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν οι αιτήσεις 93 κατοίκων των πληγέντων περιοχών της Ανατολικής Αττικής από την μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού του 2018, ενός Παραθεριστικού-Οικοδομικού Συνεταιρισμού και ενός Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικοπεδούχων.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον πολεοδομικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα, που καταστράφηκαν από την φωτιά του Ιουλίου του 2018 και έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα.
Ειδικότερα, στην αυξημένη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ντουχάνη και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου, Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Δημήτρης Βανδώρος και Χριστιάνα Μπολόφη, συζητήθηκαν 13 ομαδικές αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν κατατεθεί το Νοέμβριο του 2022.
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το από 7.6.2022 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων», είναι αντισυνταγματικό, παράνομο, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ και ζήτησαν να ακυρωθεί.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστήριξαν, ακόμη, ότι το επίμαχο προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και είναι αντίθετο στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, υποστήριξαν ότι το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ), καθώς εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) χωρίς να έχει εγκριθεί το σύνολο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ για την συμπληρωματική ΣΜΠΕ δεν διενεργήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση.
Τέλος, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.