Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον δύο εκ των «μνηστήρων» για τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των δύο διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης της νικελοβιομηχανίας.
Με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς σύμφωνα με τη νέα προθεσμία θα κατατεθούν έως τις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες στην κούρσα για τη διεκδίκηση της παραμένουν «δυνατά» τόσο η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings, όσο και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight.
Μάλιστα, από πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ερμηνεύεται ως θετικό «σήμα» το γεγονός ότι η τελευταία παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημα της ιρλανδικής εταιρείας (στο οποίο συμφώνησαν και οι υπόλοιποι διεκδικητές), ώστε αυτή να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή που είναι απαραίτητη για να καταθέσει την προσφορά της.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχέδια της ιρλανδικής εταιρείας για τη ΛΑΡΚΟ δεν περιορίζονται μόνο σε σχέδια εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή στην παραγωγή σιδηρονικελίου. Αντίθετα, υπό εξέταση από την Commodity & Mining Insight βρίσκεται και η επέκταση των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας, με την παραγωγή και ανοξείδωτου χάλυβα με «πρώτη ύλη» το υψηλής ποιότητας σιδηρονικέλιο που παράγει. Αντίθετα, φαίνεται να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της Mytilineos, αν και δεν έχει αποσυρθεί επίσημα από τον διαγωνισμό.
Επαναπρόσληψη του προσωπικού
Την ίδια ώρα, έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλα τα προπαρασκευαστικά βήματα για την υποβολή των προσφορών, καθώς στις 20 Ιουλίου απολύθηκαν και οι 1.060 εργαζόμενοι της βιομηχανίας, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, έπειτα από την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει τα πέντε σωματεία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι έλαβαν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, συνολικού ύψους ύψους 22,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Το σύνολο του προσωπικού επαναπροσλήθηκε την επόμενη ημέρα με δίμηνες συμβάσεις, εκτός από περίπου 150 εργαζόμενους που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Παράλληλα, νέες συμβάσεις υπέγραψαν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι.
Την ίδια στιγμή, σε συνάντηση που είχαν τα σωματεία με την Ειδική Διαχείριση διασφάλισαν τη δέσμευση ότι σύντομα θα εκπονηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας των μονάδων της επιχείρησης, οι οποίες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος. Με την υλοποίηση του σχεδίου συντήρησης θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων τουλάχιστον για ένα επιπλέον τρίμηνο, με τη δέσμευση της Ειδικής Διαχείρισης να μην υπάρξει σε αυτό το διάστημα βλαπτική μεταβολή στο μισθολογικό καθεστώς τους.
Πολλαπλά «αγκάθια»
Για να ευοδωθεί πάντως το ενδιαφέρον των δύο μνηστήρων, και να μετουσιωθεί στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, θα πρέπει πρώτα οι επενδυτές να βρουν βιώσιμες λύσεις σε μία σειρά από σημαντικά βαρίδια που κουβαλά η νικελοβιομηχανία έπειτα από κακοδιαχείριση ετών. Μάλιστα, σε αυτά τα βαρίδια έχει πλέον προστεθεί και στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει εκτιναχθεί κατά 600% και πλέον από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, η αύξηση του κόστους χρήματος και του εξοπλισμού δυσχεραίνει το πρόγραμμα επενδύσεων που θα πρέπει να μπει άμεσα στις ράγες, ώστε η βιομηχανία να συμμορφωθεί στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο «οδικός χάρτης» αυτών των παρεμβάσεων περιγράφεται στην τροποποίηση της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας της βιομηχανίας, καθώς και για την απόθεση των χερσαίων αποβλήτων (σκωρία) από το εν λόγω συγκρότημα.
Η επικαιροποιημένη ΑΕΠΟ έχει ισχύ έως για πέντε έτη, δηλαδή μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2027, ενώ περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για όλα τα απόβλητα της βιομηχανίας (χερσαία, απόβλητα) και τις ατμοσφαιρικές εκπομπές. Επίσης το Πλάνο Διορθωτικών Ενεργειών, που συνοδεύει την Απόφαση, προβλέπει την ενδεικτική ημερομηνία έναρξης και τη διάρκεια όλων των ενεργειών από τον νέο επενδυτή (π.χ. ανακατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων), ώστε το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του συγκροτήματος να αποκλιμακωθεί στο προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τη συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα.
Οι παράλληλοι διαγωνισμοί
Υπενθυμίζεται πως η ιδιωτικοποίηση τρέχει μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών, με τον πρώτο να διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και να αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.