Απάντηση στις χυδαιότητες που αναφέρονται σε άρθρο στο «Πρώτο Θέμα» δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο άρθρο, αναφέροντας πως από την οικοδομή λείπουν 280 χιλιάδες εργαζόμενοι, επιλέγει να ρωτήσει μια αρμάδα μεγαλοεργολάβους και όχι τους ίδιους τους οικοδόμους που είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης αναφέρει:
«Χυδαιότητες και γελοιότητες διαβάσαμε, και πάλι, σε άρθρο στο “Πρώτο Θέμα” αναφορικά με την έλλειψη χεριών στην οικοδομή. Στο συγκεκριμένο άρθρο τίθεται το δυσεπίλυτο ερώτημα του γιατί οι νέοι δεν επιλέγουν να εργαστούν στην οικοδομή αφού όπως μας παρουσιάζει ο αρθρογράφος η δουλειά είναι “χαλαρή” και “καλοπληρωμένη”.
Μάλιστα για να απαντήσει στο εν λόγω ερώτημα ρωτάει μια αρμάδα μεγαλοεργολάβους, κάνοντας έτσι ξεκάθαρο και τον ποιον πραγματικά εκπροσωπεί η συγκεκριμένη εφημερίδα, οι οποίοι δίνουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα, τονίζοντας επανειλημμένα ότι λόγω έλλειψης εργατών οι οικοδόμοι είναι πολύ καλοπληρωμένοι.
Αν όμως έκανε τον κόπο ο αρθρογράφος να ρωτήσει τους πραγματικά εμπλεκόμενους, δηλαδή τους εργάτες, θα καταλάβαινε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί στην πραγματικότητα οι οικοδόμοι πληρώνονται πολύ κάτω από αυτό που παράγουν, όπως άλλωστε και όλοι οι εργάτες, δουλεύοντας μάλιστα πάντοτε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μιλάμε άλλωστε για ένα επάγγελμα που είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στις ορέξεις του καιρού, σε παγωνιά και καύσωνα τις περισσότερες φορές χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μιλάμε για συναδέλφους που εργάζονται πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος και πάλι χωρίς μέτρα προστασίας, στοιχείο άλλωστε που έχει οδηγήσει πολλάκις σε εργατικά δυστυχήματα.
Φυσικά θα ήταν καθαρά καφενειακή μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις ειδικότητες της οικοδομής, που μόνο διαμάχη ανάμεσα στους εργάτες μπορεί να φέρει. Αρκεί μόνο να πούμε ότι δίπλα στους σιδεράδες και τους μπετατζήδες και οι υπόλοιπες ειδικότητες τραβάνε το δικό τους λούκι. Και οι σοβατζήδες που παλεύουν με μαδέρια και μάνικες, οι ηλεκτρολόγοι που σπάνε τα γόνατά τους πάνω στη σκάλα όλη μέρα, οι υδραυλικοί που σπάνε τη μέση τους στο σκάψιμο και πάει λέγοντας.
Μια σύγκριση όμως που δεν θα ήταν ανεδαφική, είναι αυτή ανάμεσα στους εργάτες και …τους μεγαλοκατασκευαστές. Ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν όλα τα σύγχρονα κτίρια και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και τα παράσιτα της παραγωγής που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα των εργατών. Γιατί λίγο ακόμα αν αφήναμε τους μεγαλοκατασκευαστές του άρθρου να μιλήσουν, θα μας έλεγαν στο τέλος ότι αυτοί βγάζουν πιο λίγα από τους οικοδόμους και κουράζονται και πιο πολύ.
Η έλλειψη χεριών στην οικοδομή οφείλεται στο γεγονός ότι ο κλάδος πέρασε μια δεκαετία κρίσης και αν αυτή τη στιγμή οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τρομακτικοί, τα μεροκάματα είναι ακόμα πολύ χαμηλά. Στη χειρότερη 50 ευρώ λέει το άρθρο, στην πραγματικότητα όμως όπου δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση των οικοδόμων υπάρχουν συνάδελφοι που πληρώνονται ακόμα και με 29 ευρώ το 8ωρο. Επιπλέον η ταχύτατη ανάπτυξη στον κλάδο έχει επιφέρει απάνθρωπους ρυθμούς εντατικοποίησης στον κλάδο, με τους συναδέλφους να βαράνε ασταμάτητα υπερωρίες και τα εργατικά ατυχήματα να είναι καθημερινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε θρηνήσει 3 νεκρούς συναδέλφους και δεκάδες ακόμα σακατεμένους. Την ίδια ώρα που στις μεγάλες κατασκευαστικές η κυβέρνηση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα κάνει δώρο τον ΦΠΑ και αυτοί συνεχίζουν και πουλάνε πανάκριβα.
Άρα λοιπόν το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι είναι πολύ λογικό συνάδελφοι, ειδικά νεότεροι ηλικιακά, να ψάχνουν να εργαστούν σε άλλους κλάδους ή ακόμα ακόμα και σε άλλες χώρες. Ένα πρόβλημα που γεννιέται από τις αντιθέσεις του ίδιου του καπιταλισμού και λύνεται μόνο με το να βγουν από την εξίσωση αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, τα παράσιτα της παραγωγής, εν τη προκειμένη οι μεγαλοεργολάβοι. Οπότε θα προτείνουμε και εμείς με τη σειρά μας να σταματήσουν να ψάχνουν για μαγικά φίλτρα και να ανεβάσουν τα μεροκάματα πάνω από τον πληθωρισμό και να εφαρμόσουν καθολικά τη συλλογική σύμβαση των οικοδόμων που με αγώνες κέρδισε η Ομοσπονδία μας.
ΥΓ1: Την επόμενη φορά που μεγαλοεργολάβος τολμήσει να πει τη δουλειά των οικοδόμων “χαλαρή” και “καλοπληρωμένη”, τον καλούμε να βγει για ένα μεροκάματο στο μαδέρι. Ας κλείσει το αιρκοντίσιον και ας πιάσει το σκεπάρνι, να πάρει μια γεύση από το τι σημαίνει βγάζω τίμια το μεροκάματό μου.
ΥΓ2: Με κάθε καλή πρόθεση καλούμε τον αρθρογράφο να κάνει μια γύρα στα γιαπιά και να ρωτήσει τους σακατεμένους συναδέλφους γιατί δεν θέλουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τα βήματά τους».