Διαφορετικούς χρονικούς «σταθμούς» θα χρησιμοποιήσει το ΥΠΕΝ για την πλήρη κατάργηση του net-metering για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι σε εξέλιξη κάποιο ανάλογο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή δράση. Υπενθυμίζεται ότι η απόσυρση του net-metering προαναγγέλθηκε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.
«Το net-metering έχει τελειώσει με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από εδώ και πέρα στρεφόμαστε στο net-billing. Πρέπει να το δουν προσεκτικά οι άνθρωποι, γιατί δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές», είχε σχολιάσει.
Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ με τις οποίες συνομίλησε το energypress, στις περιπτώσεις που βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση προγράμματα για επιδότηση συστημάτων net-metering ή άλλες δράσεις, το net-metering θα καταργηθεί με τη λήξη τους. Αντίθετα, για όσες δράσεις δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, ή για τις εφαρμογές αυτοπαραγωγής που δεν έχουν ακόμη «ενεργοποιηθεί», αυτές θα κάνουν «πρεμιέρα» αποκλειστικά με το μοντέλο net-billing.
Στην πράξη, το παραπάνω κριτήριο «αγγίζει» τα οικιακά συστήματα μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι την 30ή Ιουνίου – ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδότηση. Κάτι που σημαίνει πως για τα νοικοκυριά το net-metering θα αποτελέσει παρελθόν από τα τέλη Ιουνίου, όταν θα κλείσει το «παράθυρο» για κατάθεση αιτήσεων.
Αυτό συνεπάγεται πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» από τα τέλη Μαρτίου, το οποίο όπως είχε γράψει το energypress είχε τεθεί επί τάπητος από το υπουργείο. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε πως το ΥΠΕΝ θα προχωρούσε αργότερα στην προκήρυξη ενός ανάλογου προγράμματος, αυτή τη φορά για οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής με τη «φόρμουλα» του net-billing.
Ωστόσο, φαίνεται πως το υπουργείο έκλινε τελικά υπέρ της άποψης να μην διαταραχθεί η αγορά, με την εσπευσμένη λήξη του υφιστάμενου πρoγράμματος. Έτσι, αποφάσισε το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωσή του να αποτελέσει μεταβατικό στάδιο, ώστε στη συνέχεια να «περάσει» στο net-billing η αυτοπαραγωγή και στον οικιακό τομέα.
Από την άλλη πλευρά, το σκεπτικό του ΥΠΕΝ σημαίνει ότι με καθεστώς net-billing θα λειτουργούν τα αγροτικά συστήματα που θα επιδοτηθούν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» – καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί. Υπενθυμίζεται ότι το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» θα προέλθει από την αυτονόμηση του προϋπολογισμού, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που προβλεπόταν για αγροτικά συστήματα αυτοπαραγωγής στο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Μία αλλαγή θα είναι η αύξηση της μέγιστης ισχύος των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών, στα 50 κιλοβάτ από 10 κιλοβάτ που προβλεπόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Την ίδια στιγμή, ανατροπή αναμένεται να υπάρξει στο καθεστώς αυτοπαραγωγής για τα συστήματα επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση του νόμου 5037/2023, με τον οποίο μεταξύ άλλων ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός και ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός. Με τις σχετικές ρυθμίσεις, στην περίπτωση των επιχειρήσεων μειωνόταν το πλαφόν ισχύος για τα συστήματα net-metering, στα 100 κιλοβάτ από 3 Μεγαβάτ. Με βάση ωστόσο την απόφαση του υπουργείο για πλήρη απόσυρση του net-metering, τα εμπορικά συστήματα αυτοπαραγωγής θα λειτουργούν πλέον αποκλειστικά με net-billing.