Nα εκκινήσουν διαδικασίες προκειμένου οι πελάτες τους να αποκτήσουν ενεργειακά πιστοποιητικά – στις περιπτώσεις που δεν διαθέτουν- προετοιμάζονται οι τράπεζες. Αυτό θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των σχεδιασμών που πρέπει να παρουσιάσουν ως το τέλος του έτους τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να εισφέρουν στην περιβαλλοντική και κλιματική πρόληψη όπως απαιτεί η ΕΚΤ.
Η έκδοση πιστοποιητικών θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε αυτοί έχουν στεγαστικό είτε επιχειρηματικό ακίνητο.
Ωστόσο, η έκδοση πιστοποιητικού ακινήτου εκτιμάται ότι θα καταγράψει στη συντηρητική πλειοψηφία των ακινήτων χαμηλό σκορ, στοιχείο που θα δώσει έναυσμα για το δεύτερο βήμα στο σχεδιασμό των τραπεζών.
Το δεύτερο αυτό βήμα δεν είναι άλλο από το να συνδυασθούν προγράμματα όπως το ανακαινίζω και νοικιάζω ή το εξοικονομώ με κάποιο τραπεζικό δάνειο που θα επιτρέψει εν τέλει την ανακαίνιση του ακινήτου και την προστασία του από την κλιματική αλλαγή.
Προς το παρόν οι τράπεζες δεν έχουν την υποχρέωση να στρεσάρουν τα ακίνητα που αποτελούν collateral στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, με βάση τους κλιματικούς κινδύνους. Είναι όμως κάτι το οποίο θα γίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα καθώς θα το επιβάλει η ΕΚΤ.
Επομένως οι ελληνικές τράπεζες προτίθενται να μετατρέψουν την πρόκληση σε ευκαιρία όπως άλλωστε έχει συμβεί στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες προκειμένου να καταγράψουν κατ’ αρχήν τη δεξαμενή ακινήτων που διαθέτουν ως ενέχυρα στα ενήμερα δάνειά τους ακόμη και εάν αυτά έχουν δοθεί ως collateral σε εποχή που δεν απαιτείτο ενεργειακό πιστοποιητικό.
Είναι απολύτως βέβαιο πως η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να υπολογίσουν μεγαλύτερους κινδύνους για τα ακίνητα σε περιοχές υψηλού κλιματικού κινδύνου στοιχείο το οποίο θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αύξηση των προβλέψεών τους κατά ένα ποσοστό 10%-15% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ετσι λοιπόν και με δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων οι τράπεζες σκοπεύουν να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά τρόπο που θα βοηθήσει την χορήγηση νέων δανείων για την αναβάθμιση των ακινήτων ενεργειακά και κλιματικά.
Τριπλός στόχος
Αυτό θα εξυπηρετήσει έναν τριπλό σημαντικό στόχο για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας:
– Tην ενίσχυση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου αφού η αναβάθμιση θα χρειαστεί νέα δάνεια
– Την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των τραπεζών προς την ΕΚΤ
– Τον περιορισμό των προβλέψεων σε δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί μέσω της κλιματικής και ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων.
Αλλωστε η ενεργειακή και κλιματική αναβάθμιση των ακινήτων αποτελεί απαίτηση συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας που ήδη εφαρμόζεται από κράτη μέλη και που υποχρεωτικά θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Η νέα οδηγία της Ε.Ε. αφορά ακριβώς σε αυτά τα ακίνητα που βρίσκονται στις κατώτατες ενεργειακές βαθμίδες. Μέχρι το 2032 οι ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την κατηγορία κάθε ακινήτου (εάν είναι κατάστημα, διαμέρισμα κ.λπ.), θα πρέπει να τα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά μία βαθμίδα.