Το ενδεχόμενο να μετατρέψει τα εκκρεμή αιτήματα για virtual net-metering σε virtual net-billing εξετάζει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το μέτρο να αφορά όλους τους επενδυτές που δεν θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ ως την ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου (δείτε εδώ και εδώ).
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω σενάριο συζητιέται μεταξύ Υπουργείου και ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, πλην όμως συνάδει με την συνολικότερη προσέγγιση του ΥΠΕΝ που θέλει να καθιερώσει το καθεστώς «net-billing» για όλα τα συστήματα αυτοκατανάλωσης στη χώρα.
Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον προχωρήσει ως έχει, θα ενταχθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το οποίο έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο.
Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον παρέλθει το «χρονικό παράθυρο» ως την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα στείλει σχετικές επιστολές στους ενδιαφερόμενους, ενημερώνοντας τους τόσο για την εξέλιξη αυτή (μετατροπή αιτήματος από virtual net-metering σε virtual net-billing), όσο και για τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσουν προκειμένου το αίτημα να μετατραπεί από virtual net-metering σε virtual net-billing.
Κατά συνέπεια, ο εκάστοτε επενδυτής δεν θα χρειαστεί να εκκινήσει εκ νέου την διαδικασία για την υποβολή του αιτήματος, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξει πρόβλεψη να διατηρηθεί η σειρά προτεραιότητας προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετες καθυστερήσεις γι αυτούς που ήδη έχουν συμπληρώσει αρκετό χρόνο στην ουρά.
Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω, ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε, συνάδει με το συνολικότερο «σκεπτικό» του Υπουργείου που θέλει την προώθηση του net-billing, διατηρώντας σε ορισμένες μόνο κατηγορίες την δυνατότητα να προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστήματος αυτοκατανάλωσης σε καθεστώς net-metering.
Τα «οικονομικά» του virtual net-billing
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι μια εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing) περιλαμβάνει δύο πρόσθετα οικονομικά βάρη σε σχέση με το «απλό» net-billing, χωρίς ωστόσο αυτά, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση, να ακυρώνουν την οικονομική αξία του συστήματος.
Αρχικά, ο αυτοπαραγωγός επιβαρύνεται με ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το σύνολο της κατανάλωσής του. Επίσης, για την ενέργεια που συμψηφίζει, επιβαρύνεται και με το κόστος των Λογαριασμών Προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, η συνέπεια είναι το ενδεικτικό μέσο όφελος ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (ιδιοκατανάλωση + πώληση) να είναι μικρότερο κατά 1-,15 λεπτά, σε σχέση με το «απλό» net-billing. Επομένως, τα επιπλέον κόστη συνιστούν αντικίνητρα, ώστε το virtual net-billing να αξιοποιείται μόνο στην περίπτωση που το νοικοκυριό ή η επιχείρηση δεν μπορεί να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό στο κτίριό του.
Αυτό ωστόσο σημαίνει πως η απόσβεση του φωτοβολταϊκού αυξάνεται κατά δύο χρόνια. Επομένως, ειδικά για τις επιχειρήσεις το virtual net-billing συνεχίζει να είναι συμφέρον.