Ολοκλήρωση του διαγωνισµού για τη ΛΑΡΚΟ και για το ακίνητο των 468 στρεµµάτων στα Καµένα Βούρλα, προκήρυξη του διαγωνισµού για την πώληση του 67% του Οργανισµού Λιµένος Βόλου και µετάβαση στην τελική φάση του διαγωνισµού για το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕ∆ για τις αµέσως επόµενες ηµέρες.
Ειδικότερα, την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου το πρωί αναµένεται να αποσφραγιστούν οι δεσµευτικές οικονοµικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ, τόσο στο κοµµάτι που αφορά το ΤΑΙΠΕ∆ και ειδικότερα την εκµίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυµνα όσο και του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των µεταλλίων. Πρώτα θα ανοίξουν οι προσφορές για τα µεταλλεία από τον ειδικό διαχειριστή και κατόπιν για το εργοστάσιο στον παράλληλο διαγωνισµό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕ∆. Στον διαγωνισµό για τα µεταλλεία έχουν «κατέβει» η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µε την AD Holdings AG και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland, η οποία φέρεται να συνδέεται και µε επενδυτικά κεφάλαια από τον Περσικό κόλπο. Εφόσον η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ µε την AD Holdings έχει καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, τόσο τα µεταλλεία όσο και το εργοστάσιο θα µεταβιβαστούν σε αυτήν, καθώς ο ιρλανδικός όµιλος δεν έχει καταθέσει προσφορά για το εργοστάσιο.
Είναι ωστόσο τέτοια η αρχιτεκτονική του διαγωνισµού ώστε να δοθεί δικαίωµα σε όλους τους υποψηφίους να διεκδικήσουν και τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Ετσι, εφόσον η προσφορά της Commodity & Mining Insight είναι η υψηλότερη στον διαγωνισµό του ειδικού διαχειριστή, έχει το δικαίωµα να καταθέσει ακόµη και την Πέµπτη προσφορά και για το εργοστάσιο που εκµισθώνει το ΤΑΙΠΕ∆ και να εισέλθει έτσι σε πλειοδοτική διαδικασία µε το σχήµα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings. Η εν λόγω διαδικασία αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το µεσηµέρι της Πέµπτης. Περίπου τότε το διοικητικό συµβούλιο του ΤΑΙΠΕ∆ αναµένεται να αποφασίσει και επί της άµεσης δηµοσίευσης διεθνούς πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του Οργανισµού Λιµένος Βόλου, µε τη σχετική δηµοσίευση να γίνεται είτε αυθηµερόν είτε τις αµέσως προσεχείς εργάσιµες ηµέρες.
Το λιμανι της Αλεξανδρούπολης
Στην ίδια συνεδρίαση προβλέπεται να ληφθεί και η απόφαση για την επόµενη φάση του διαγωνισµού για τον Οργανισµό Λιµένος Αλεξανδρούπολης. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των νοµιµοποιητικών και άλλων εγγράφων των δύο υποψηφίων και τώρα αναµένεται να κληθούν να είναι παρόντες στην αποσφράγιση των δεσµευτικών οικονοµικών προσφορών τους. Οταν αυτό λάβει χώρα, υπάρχει περιθώριο 10 ηµερών για την κατάθεση ενστάσεων. Πηγές της αγοράς εκτιµούν πως είναι ιδιαίτερα πιθανόν να διατυπωθούν ενστάσεις εκατέρωθεν παρά το γεγονός ότι και τα δύο σχήµατα συνδέονται µε αµερικανικά συµφέροντα. Η διαδικασία αξιολόγησής τους ενδέχεται να χρειαστεί χρονικό διάστηµα άνω του µηνός.
Υπενθυµίζεται ότι για το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως βάση ανεφοδιασµού των νατοϊκών δυνάµεων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνοαµερικανικής αµοιβαίας αµυντικής συνεργασίας, έχουν καταθέσει προσφορές δύο σχήµατα: πρόκειται αφενός για την Quintana Infrastructure & Development και αφετέρου για την κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Τέσσερις µέρες µετά, και συγκεκριµένα τη ∆ευτέρα, εκπνέει η προθεσµία για την κατάθεση δεσµευτικών οικονοµικών προσφορών για τη µακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου στην Ιαµατική Πηγή Λουτρόπολης Καµένων Βούρλων. Για τη συγκεκριµένη 40ετή παραχώρηση τεκµαίρεται ως δεδοµένο το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού οµίλου Μήτση, ο οποίος άλλωστε λειτουργεί, δυνάµει προηγούµενης σύµβασης µε το ∆ηµόσιο, το ξενοδοχείο «Γαλήνη» που βρίσκεται στην έκταση. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από άλλους οµίλους, ωστόσο εκτιµάται πως η επί δεκαετίες παρουσία του οµίλου Μήτση στο ακίνητο του παρέχει πρόκριµα και δυνατότητα για ισχυρή οικονοµική προσφορά, αναφέρουν πηγές της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία. Το ακίνητο, έκτασης 468 στρεµµάτων, διαθέτει εγκεκριµένο ΕΣΧΑ∆Α και στρατηγική µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», αλλά και το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Ράδιον».