Ούτε 100, ούτε 200 αλλά πάνω από 240.000 είναι οι δηλώσεις αυθαιρέτων με τον νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος από τις αρχές του 2018, την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ μια ακόμα παράταση για όσους δεν πρόλαβαν να το κάνουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Αυτές οι δηλώσεις μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, οι συνολικές εισπράξεις από τότε που οι πολίτες έχουν την δυνατότητα δήλωσης αυθαιρέτων, από το 2009 και ύστερα δηλαδή, έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 3 δισ. Ευρώ.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλώσεων πριν από μερικές ημέρες, αλλά και η διάθεση αρκετών, ακόμα, πολιτών, να πληρώσουν με έκπτωση ήταν οι δύο λόγοι που ώθησαν το υπουργείο σε εκ νέου παράταση, με την ελπίδα αυτός ο δεύτερος κύκλος να ολοκληρωθεί με ακόμα περισσότερες αιτήσεις για τακτοποίηση.
Εξάλλου, με αφορμή τη λήξη της πρώτης προθεσμίας του νόμου στις αρχές του μήνα – πριν δοθεί η παράταση- το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έδωσε, τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα στοιχεία για τις δηλώσεις αυθαιρέτων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα, λοιπόν με τα όσα δημοσιοποίησε το ΤΕΕ, στους 11 μήνες ισχύος του ν. 4495/17 έχουν δηλωθεί συνολικά 244.397 πολεοδομικές παρανομίες, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (104.788) βρίσκονται στο «προκαταρκτικό» στάδιο της διαδικασίας, χωρίς, δηλαδή, να έχει καταβληθεί ακόμα παράβολο ή δόση προστίμου.
Αυτό, όμως, που προκαλεί ανησυχία είναι ότι τελικά ο αριθμός των αυθαιρέτων που είναι εντελώς νόμιμα παραμένει πολύ μικρός, μόλις 14.735, ενώ οι υπόλοιπες δηλώσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας.
Επίσης, τα έσοδα από τον ν. 4495/17 ανέρχονται στο ποσό των 132,9 εκατ. ευρώ, με το ΤΕΕ να υπογραμμίζει ότι 3 στις 10 δηλώσεις έχουν να κάνουν με ακίνητα εκτός σχεδίου περιοχών, ενώ το 25% αφορούν ακίνητα χωρίς οικοδομική άδεια.
Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις
Και ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες έσπευσαν τους προηγούμενους μήνες σε τακτοποίηση των ακινήτων τους, την ίδια στιγμή η Πολιτεία έχει προχωρήσει και προχωρά στην κατεδάφιση χιλιάδων αυθαιρέτων στην Αττική.
Έτσι υλοποιείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την πλευρά του υπουργείου για την επιτάχυνση της κατεδάφισης 3.200 αυθαιρέτων, μόνο στην Αττική.
Με αυτή την ενέργεια εφαρμόζεται η επιθυμία του υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει ένα οριστικό τέλος στην ασυδοσία χρόνων σε ακίνητα, επαγγελματικά και μη, τα οποία παραβίαζαν την νομοθεσία σε πολλούς τομείς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διαδικασία κατεδάφισης είναι παρών εισαγγελέας, πιστοποιώντας ότι όλες οι πράξεις από την πλευρά του υπουργείου είναι απόλυτα σύμφωνες με το περιεχόμενο των πρωτοκόλλων.
Γράφει η: Μαρία Μπακοπούλου