Η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε προσιτή τιμή και το πτυχίο-εχέγγυο για μια επιτυχημένη και αδρά αμειβόμενη καριέρα στο επιχειρείν, στον δημόσιο στίβο ή στον επιστημονικό τομέα είναι τα “διαπιστευτήρια” που πρέπει να πληροί ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συμπεριληφθεί στην ετήσια λίστα του Forbes με τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής.
“Διαπιστευτήρια” που ανέδειξαν φέτος στην κορυφή της λίστας, και μάλιστα για πρώτη φορά, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, πιο γνωστό ως MIT, και όχι άδικα. Οι απόφοιτοι του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης συνεχίζουν να ξεχωρίζουν: ο μέσος μισθός ενός αποφοίτου έξι χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου του είναι 98.100 δολάρια, ποσό που εκτινάσσεται στα 173.700 δολάρια στα 10 χρόνια από την αποφοίτηση.
Ελάχιστοι δε από τους φοιτητές του MIT -μόλις το 8%- καταφεύγουν στη λήψη φοιτητικού δανείου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και όσοι το κάνουν τα αποπληρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Κάθε χρόνο, επίσης, περισσότεροι από 200 εκ των αποφοίτων τους συνεχίζουν τις σπουδές τους με στόχο το διδακτορικό. Οι απόφοιτοι του ΜΙΤ καταλαμβάνουν ακόμη 56 θέσεις στη λίστα του Forbes με τους Αμερικανούς Ηγέτες, που αξιολογεί την ηγετική ικανότητα και την επιχειρηματική επιτυχία των αποφοίτων ενός κολεγίου.
Την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής συμπληρώνουν το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, το Πρίνστον και το Κολούμπια, που έχουν να επιδείξουν εξίσου επιτυχημένους αποφοίτους.
Εκτός 10άδας το Χάρβαρντ
Στον αντίποδα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία από τη 10άδα της φετινής λίστας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο κατείχε τα πρωτεία από το 2017 έως το 2019. Η “αποκαθήλωση” του κορυφαίου πανεπιστημίου από την πρώτη 10άδα οφείλεται σε σειρά λόγους. Ο σημαντικότερος αφορά το ποσοστό συγκράτησης των φοιτητών του, κάτι που παρατηρήθηκε και σε αρκετά ακόμη πανεπιστήμια της ένωσης ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Ivy League κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο του 2020 – εκροή που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού όταν τα περισσότερα μαθήματα διαξάγονταν διαδικτυακά. Κι αυτό γιατί πολλοί προπτυχιακοί φοιτητές που επέστρεψαν επέλεξαν να λάβουν άδεια σπουδών, ενώ οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί στην έκδοση βίζας κράτησαν και τους διεθνείς φοιτητές εκτός των πανεπιστημιουπόλεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία ομοσπονδιακά στοιχεία, μόνο το 76% των πρώην πρωτοετών φοιτητών επέστρεψε στο Χάρβαρντ για το δεύτερο έτος σπουδών του το φθινόπωρο του 2020, κατεβάζοντας το μέχρι τότε εντυπωσιακό τριετή μέσο όρο συγκράτησης φοιτητών του πανεπιστημίου στο περίπου 90% από 98% πέρυσι. Το Γέιλ, επίσης μέλος του κλαμπ Ivy League, κατρακύλησε επίσης έξι θέσεις χαμηλότερα στη φετινή κατάταξη καθώς είδε το αντίστοιχο ποσοστό του να μειώνεται στο 65% το φθινόπωρο του 2020 από 99% το προηγούμενο έτος. Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, τέταρτο στη λίστα των κορυφαίων πανεπιστημίων, το ίδιο διάστημα συγκράτησε το 83% των πρώην πρωτοετών φοιτητών του.
Συγκριτικά, το MIT -το οποίο έχει συνήθως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συγκράτησης- διατήρησε το 98% των νέων φοιτητών του το φθινόπωρο του 2020, ενώ και το μέσο ποσοστό τριετίας του πανεπιστημίου παρέμεινε σταθερό γύρω στο 99%. Υψηλό ποσοστό συγκράτησης εμφάνισαν επίσης το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (96%).
Άνοδος των δημόσιων πανεπιστημίων
Σε αντίθεση, επίσης, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ivy League έχασαν θέσεις στη φετινή λίστα του Forbes, αρκετά μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια “αναβαθμίστηκαν”. Τα δημόσια πανεπιστήμια κάλυψαν πέντε από τις 25 κορυφαίες θέσεις φέτος, με τα αυτά του Ουισκόνσιν-Μάντισον, του Μίσιγκαν, του Κάνσας και το τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Τέξας να σκαρφαλώνουν έκαστο τουλάχιστον δέκα θέσεις υψηλότερα. Το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισιπή και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσεϊ σημείωσαν επίσης αξιοσημείωτα άλματα, σκαρφαλώνοντας 132 και 114 θέσεις, αντίστοιχα.
Ο λόγος για την άνοδο των δημόσιων πανεπιστημίων είναι ότι λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία όσον αφορά το κριτήριο του φοιτητικού δανείου, καθώς είναι πολύ λιγότεροι οι φοιτητές που πρέπει να δανειστούν προκειμένου να φοιτήσουν σε αυτά, ενώ και αυτοί που καταφεύγουν στη λύση αυτή λαμβάνουν μικρότερου ύψους δάνεια.
Η λίστα του 2022 περιλαμβάνει τέλος και ορισμένα νεοεισερχόμενα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, όπως το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας και το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο-Μαγιάγκες.
Η πρώτη 10άδα των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων