Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη δύο μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα και ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας-Βουλγαρίας, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου επενδύσεων της πολιτικής συνοχής, σε 10 κράτη-μέλη, ύψους 4 δισ. ευρώ που μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση ανέρχεται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.
Επενδύονται συνολικά 135 εκατ. ευρώ στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ II», το οποίο στο τελικό του στάδιο θα ενώσει ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών. Στο σύστημα θα συνδεθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσεις του δημοσίου, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής, σημαντικές οικονομίες κλίμακας και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.
Με σχεδόν 95 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου. Το έργο περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ., που θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο δίκτυο στον κόσμο. Προβλέπει, επίσης, την αναβάθμιση των υπαρχόντων και κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων και κατασκευή υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Κρήτη.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, αντικαθιστώντας τις πετρελαϊκές μονάδες, με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Το έργο, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με 600-800 εκατ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα μισά αφορούν στην Κρήτη. Επιπλέον, θα αλλάξει ριζικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο δια της παύσης λειτουργίας των συμβατικών σταθμών παραγωγής, αλλά και δια της αξιοποίησης του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επίσης, ως ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, μεταξύ της Κομοτηνής και της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία.