Με τις τιμές στο φυσικό αέριο να τραβούν την ανηφόρα και τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, ελλείψει μεγάλων υποδομών αποθήκευσης, να μην μπορεί να εγγυηθεί στο απόλυτο την επάρκεια σε περίπτωση υψηλής ζήτησης το χειμώνα, που θα «φρενάρει» και τις εισαγωγές, η ΔΕΗ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να βάλει όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες να δουλέψουν στο φουλ για να διασφαλιστεί η επάρκεια.
Μάλιστα, τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί περιλαμβάνουν ακόμα και την επαναλειτουργία, μετά από σχεδόν έξι μήνες, των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Εξάλλου, ήδη όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, πλην της μονάδας 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, που βρίσκεται υπό συντήρηση και της μονάδας 3 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που παραμένει ως ρεζέρβα.
Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε να προχωρήσουν σε χρόνο dt μια σειρά απαιτούμενες εργασίες, επισκευές, συντηρήσεις κ.λπ. στον εξοπλισμό των λιγνιτωρυχείων, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα καυσίμου για την τροφοδοσία των μονάδων.
Το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς ο πολύμηνος παροπλισμός του εξοπλισμού είχε αφήσει βαρύ το σημάδι του. Ως εκ τούτου, όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στα ορυχεία έπρεπε να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες σε υψηλή ένταση και εντατικοποίηση, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των ορυχείων και των μονάδων σε ρυθμούς προ απολιγνιτοποίησης.
Έτσι, η εικόνα στο ΛΚΔΜ και θυμίζει πλέον τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ορυχεία του Αμύνταιου, της Καρδιάς και του Νότιου Πεδίου, αλλά και οι μονάδες της Μελίτης και του Αγ. Δημητρίου (πλην της 5) λειτουργούν πλέον κανονικά (με τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς να είναι κι αυτές σε ετοιμότητα, όπως προαναφέρθηκε).
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Μεγαλόπολη, τόσο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη λιγνίτη, όσο και την πλήρη λειτουργία της μονάδας 4 (αλλά και με την 3 άμεσα διαθέσιμη).