Αλλεπάλληλα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά του ηλεκτρισμού, η οποία φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε διαδικασία συγκέντρωσης και ισχυροποίησης των μεγαλύτερων παικτών, οι οποίοι αποκτούν μικρότερες εταιρείες ή τα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι κινήσεις στην αγορά ενέργειας έχουν ως επίκεντρο δύο τομείς του κλάδου του ηλεκτρισμού: την αγορά προμήθειας αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου τους τελευταίους μήνες καταγράφονται συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, σε διαδικασία ωρίμανσης και συγκέντρωσης φαίνεται να έχει εισέλθει η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι κινήσεις εξαγορών από μεγάλους παίκτες που ενισχύουν τη θέση τους αποκτώντας μικρότερες εταιρείες του χώρου.
Η πιο πρόσφατη κίνηση με την εξαγορά της Watt + Volt από την Mytilineos έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι το ρευστό περιβάλλον της αγοράς ευνοεί κινήσεις εξαγορών. Μάλιστα η εκτίμηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι τα deals θα έχουν και συνέχεια σε μια αγορά που όπως τόνισε ο Ε. Μυτιληναίος χαρακτηρίζεται από «ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για έναν κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά τα πρότυπα της αγοράς τηλεπικοινωνιών, που θα περιορίσει τον αριθμό των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος σε 5-6.
Ως προς την εξαγορά της Watt+Volt το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 16 εκατ. ευρώ σε μετοχές της Mytilineos.
Η προηγούμενη μεγάλη εξαγορά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 όταν ο όμιλος της Motor Oil Hellas εξαγόρασε την εταιρεία NRG, η οποία τότε είχε μερίδιο αγοράς 1,35% έναντι 16,65 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε το Νοέμβριο του 2019 η εξαγορά της ΚΕΝ με μερίδιο αγοράς 0,83% από την εταιρεία Volton και με τίμημα ύψους 14,1 εκατ. ευρώ.
Επόμενοι στόχοι
Όσον αφορά στα ενδεχόμενα νέα deals, ως επόμενος δυνητικός στόχος εξαγοράς από τις εταιρείες που δεν ανήκουν σε καθετοποιημένους ομίλους θεωρείται η Volton, που συμπορεύεται με την ΚΕΝ και εξυπηρετούν συνολικά 137.387 μετρητές, σύμφωνα με τα στοιχεία του β’ τριμήνου του 2022. Βεβαίως ερωτηματικό παραμένουν οι προθέσεις των ιδιοκτητών της εταιρείας (εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης). Μία ακόμη εταιρεία-στόχος με σημαντικό χαρτοφυλάκιο και υγιή οργάνωση εκτιμάται ότι είναι η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Στο β’ τρίμηνο εξυπηρετούσε 118.932 μετρητές. Ενδεχόμενη αξιοποίησή ωστόσο συναρτάται και με την τύχη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τέλος η Volterra, παραμένει εταιρεία προς εξαγορά, καθώς εξαιρέθηκε το πελατολόγιό της στην προμήθεια ηλεκτρισμού από την εξαγορά της ΔΕH Ανανεώσιμες. Στο β’ τρίμηνο η εταιρεία εξυπηρετούσε 32.125 μετρητές.
Συγκέντρωση στην αγορά ΑΠΕ
Στο ρυθμό των deals κινείται το τελευταίο διάστημα η εγχώρια αγορά της πράσινης ενέργειας καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις μεγάλες συναλλαγές, με το συνολικό ύψος των συμφωνιών να ξεπερνά σε αξία το 1,2 δισ. ευρώ. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των deals είναι ότι παραδοσιακοί και μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς, αποκτούν projects ή εταιρείες μικρότερου μεγέθους που όμως έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντικά έργα υπό ανάπτυξη ή σε λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά των ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που οι μικρότεροι παίκτες αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες για τα έργα που κατάφεραν να αναπτύξουν ή να οδηγήσουν σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης. Άλλωστε πλέον η ελληνική αγορά της πράσινης ενέργειας θεωρείται ότι έχει εισέλθει σε φάση ωρίμανσης, καθώς τα περιθώρια για να τοποθετηθούν νέοι παίκτες είναι περιορισμένα με δεδομένο ότι τα περισσότερα ελκυστικά γεωγραφικά σημεία έχουν ήδη καταληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να ενισχύσει ένας μεγάλος παίκτης την θέση του στην αγορά των ΑΠΕ θα πρέπει να κινηθεί κυρίως μέσω εξαγορών. Ποια είναι όμως τα deals της αγοράς το τελευταίο διάστημα;
Έντονη δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η τελευταία συμφωνία εξαγοράς πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία προχώρησε στην εξαγορά του 100% της NEW SPES CONCEPT εταιρείας η οποία έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Η εταιρεία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά έργα και έχει στην κατοχή της 14 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση εξαγοράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία το 2021 απέκτησε το 49% της North Solar, μιας εταιρείας η οποία έχει πλάνο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Με την εξαγορά της NEW SPES CONCEPT, η ΔΕΠΑ ανεβάζει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της στα 732 MW.
Στρατηγικές κινήσεις των ΕΛΠΕ
Ένα ακόμη πρόσφατο deal, αφορά στην εξαγορά από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων των εταιρειών «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου «Διεθνής Κατασκευαστική». μΟι δύο εταιρείες διαθέτουν αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW, στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας που βρίσκονται σε λειτουργία, από το Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε €90 εκατ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η δραστηριότητα των ΑΠΕ, μετά και την έναρξη λειτουργίας του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης αναμένεται να φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ έχουν θέσει ως στόχο, από 285MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σήμερα, να φτάσουν τα 400MW μέχρι το 2023 και τα 600MW μέχρι το 2024.
Τα deals της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Ένα ακόμη σημαντικό deal της αγοράς έλαβε χώρα στις αρχές Ιουνίου όταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την εξαγορά των έργων ΑΠΕ της Volterra με την αξία της συναλλατής να φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 39,5ΜW.
Συμφωνία Motor Oil – ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Φυσικά η συμφωνία της Motor Oil για την απόκτηση του ελέγχου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών για την αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα. Η αξία της συμφωνίας έφτασε το 1 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι η ΜΟΗ πληρώνει 750 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 75% της νέας εταιρείας όπου θα εισφερθούν τα έργα ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στα 180 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμφωνία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ .
Ουσιαστικά μέσω της συμφωνίας η ΜΟΗ έθεσε υπό τον έλεγχό της το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς, και καθίσταται αυτόματα το νούμερο 2 της ελληνικής αγοράς πράσινης ενέργειας πίσω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ειδικότερα η ΜΟΗ, η οποία μέχρι τώρα διαθέτει 279ΜW έργων σε λειτουργία, 84 MW υπό κατασκευή, 650 MW σε πρόσθετες άδειες παραγωγής, προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 493 MW δυναμικότητας σε λειτουργία και ακόμη μια σειρά από έργα υπό κατασκευή ή ανάπτυξη συνολικής ισχύος άνω του 1,6GW.