Νέα επιστολή σχεδιάζει να στείλει μέσα στην εβδομάδα ο ΕΣΠΕΝ προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των 400 εκατ. ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ προς μετριασμό της «τρύπας», θέτοντας παράλληλα, την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική λύση του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι το ΥΠΕΝ έχει αποφασίσει την διάθεση 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του χρέους του ΕΛΥΚΩ που έφτανε τα 630 εκατ. ευρώ ως τα τέλη Δεκεμβρίου με σταθερά αυξητική τροχιά.
Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη ωστόσο καθυστερεί με τους προμηθευτές να ζητούν, μέσα από την επιστολή τους, την επίσπευση των διαδικασιών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το πρόβλημα παραμένει και πολύ περισσότερο «παραγνωρίζει» το παράπλευρο κόστος που γεννά στις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες καλούνται να εξασφαλίσουν πρόσθετα κεφάλαια κίνησης για να μπορούν να εξυπηρετούν το πελατολόγιό τους στα Μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς δεν εισπράττουν τα αναλογούντα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Το παράπλευρο κόστος των προμηθευτών
Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της αγοράς, η «τρύπα» των 630 εκατ. ευρώ διαμορφώνει ένα πρόσθετο κόστος για τις εταιρείες προμήθειας στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ σε συνέχεια των πρόσθετων δανειακών γραμμών που ενσωματώνουν οι προμηθευτές προκειμένου να εξυπηρετήσουν την «διαφορά» των τιμών ανάμεσα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα ΜΔΝ. Σημειώνεται ότι κανονικά η εν λόγω διαφορά καλύπτεται από την απόδοση των ΥΚΩ που πληρώνουν το σύνολο των καταναλωτών της χώρας.
Αποστολή του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ είναι η παροχή αποζημιώσεων στους προμηθευτές ρεύματος, ώστε οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νησιών να πληρώνουν για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τις ίδιες τιμές με τους καταναλωτές στο ηπειρωτικό σύστημα, παρόλο που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είναι σημαντικά ακριβότερη. Επίσης από τον Ειδικό Λογαριασμό καλύπτονται οι μειωμένες χρεώσεις για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Κατά συνέπεια, η αδυναμία του Λογαριασμού να ανταποκριθεί στην αποζημίωση των προμηθευτών ισοδυναμεί με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τους παρόχους ώστε να εξυπηρετήσουν το παραπάνω σχήμα.
Οι προτάσεις του ΕΣΠΕΝ
Με δεδομένο ότι η «ένεση» των 400 εκατ. ευρώ δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα, παρά να περιορίσει πρόσκαιρα το χρέος που δεν θα αργήσει να βρεθεί σε ανάλογα υψηλά επίπεδα, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων που είτε θα αφορούν νέα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ προς αντιστάθμιση της τρύπας.
Η πιθανή λύση… μέσω Κρήτης
Τόσο η μία όσο και η άλλη λύση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες να προχωρήσουν με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ να παραπέμπει για την οριστική επίλυση του ζητήματος στην εκκίνηση της διασύνδεσης με την Κρήτη και την ενσωμάτωση του νησιού στο διασυνδεδεμένο σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες σε ΥΚΩ και θα «ανοίξει» τον δρόμο ώστε μακροπρόθεσμα να επέλθει μια ισορροπία στο λογαριασμό, γυρίζοντας από ελλειμματικός σε πλεονασματικός.